Valuta i Portugal

Portugal

Euro används som valuta i Portugal. Tidigare användes portugisisk escudo som valuta i Portugal men år 2002 infördes euron som valuta i landet. Portugal använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Kreditkort som Visa och Mastercard kan användas som betalmedel i de flesta restaurangerna, hotellen samt butikerna i Portugal. Det är dock bra att alltid ha tillgång till kontanter för säkerhetskull. Inför Portugalresan kan det vara av intresse att få den aktuella eurokursen för att veta hur mycket man har i reskassan.

Bankomater finns över allt i de större städerna och samhällen och den bästa växelkursen får man som oftast genom uttag från bankomat. Portugals bankomater heter Multibanco (MB) och det är bra att vara medveten om att en del bankomater kräver en sexsiffrig kod. Man lägger då till två nollor i slutet av den vanliga fyrsiffriga koden.

Öppettider för banker i Portugal är vanligtvis måndag till fredag kl. 08.30 – 15.00. Utländsk valuta samt resecheckar går att växla in i alla banker samt växlingskontor. Rekommenderade resecheckar för Portugal är euro resecheckar som kan användas på de flesta större hotellen, restaurangerna samt butikerna samt växlas in hos banker samt växlingskontor.

Portugals huvudstad är Lissabon. Porto, Braga, Coimbra är andra stora städer i Portugal. Det är många svenskar som har bosatt sig i Portugal under de senaste åren på grund av fördelaktig pension och prisnivå. Portugal är även ett populärt resmål och landet skiljer sig en hel del från de övriga medelhavsländerna både i klimat och natur. Portugal är känt för dess fantastiska grönskande landskap och sköna klimat.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250