Valuta i Turkiet

Turkiet

Turkisk lira är valutan som man använder i Turkiet. Det var år 2005 som den nya Turkiska liran infördes och ersatte å den gamla turkiska liran efter att en valutareform genomfördes i Turkiet. Förutom Turkiet så använder även den turkcypriotiska delen på Cypern Turkisk lira som valuta. Den Turkiska liran finns i följande valörer, 1 Lira, i underenheterna 1, 5, 10, 25 och 50 kuruş samt i sedelvalörerna 5, 10, 20, 50, 100 och 200 lira.

I Turkiet är det inga som helst problem att använda Visa, Amex och Mastercard Kredit- och bankkort som betalmedel. Det kan förekomma ett litet påslag på vissa ställen vid betalning med kort. Det finns även gott om bankomater i Turkiet som har öppet dygnet runt. Valutakursen för Turkisk lira brukar vanligtvis vara bra då man gör uttag från bankomater men även här kan en liten avgift dras för varje enskilt uttag. Det är dock sällan uttagsavgifter debiteras för uttag inom Europa med svenska bankkort.

I Vissa områden som större städer kan Euro även accepteras men dessa ställen är få så det är trots allt bättre att ha tillgång till den lokala valutan, Turkisk lira. Var man än åker i världen så brukar det i allmänhet vara bäst att ha tillgång till kontanter och så även i Turkiet. Resecheckar utfärdade i Euro brukar som vanligast accepters men som i de flesta länder så rekommenderas inte resecheckar om man vill ha den bästa växlingskursen utan onödiga extra avgifter.

Turkiets huvudstad är Ankara och den följande största staden är Istanbul. Turkiet är ett stort favoritresmål för svenskar och nordbor i allmänhet. Istanbul är en spännande stad att besöka och en perfekt destination för en skön weekendresa. Turkiet är känt för dess vackra natur med fantastiska stränder som lämpar sig för gammal som ung för en avkopplande semester. Turkiet erbjuder även på gudomligt god mat och dryck och prisvärd shopping.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250