Emiratisk dirham (AED) används som valuta i Dubai & Förenade Arabemiraten

Omvandla AED till SEK enkelt och snabbt med hjälp av vår valutaomvandlare

Emiratisk dirham (AED) används som valuta i Förenade Arabemiraten. Valutan i exempelvis Dubai är Emiratisk dirham (AED). Här kan du enkelt omvandla AED till SEK och få den aktuella kursen för SEK till Emiratisk dirham (AED).
EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om AED

NamnAED - Emiratisk dirham
ValutakodAED
Mindre enhetFils
Valutasymbolد.إ[c
CentralbankUnited Arab Emirates Central Bank

Vilken valuta används i Dubai och Förenade Arabemiraten?

Man använder sig av Emiratisk dirham som valuta i Förenade Arabemiraten. ​Förenade Arabemiraten ligger på den arabiska halvön vid den persiska viken. Landet gränsar till Oman och Saudiarabien och det bor nästan 6 miljoner människor där.Det fullständiga namnet för valutan är United Arab Emirates Dirham. Valutakoden för betalningsmedlet är AED. Emiratisk Dirham infördes 1973 som betalningsmedel efter Qatar- och Dubai- riyalen som hade använts sedan 1966. Innan man förde in Qatar rial och Dubai riyalen så använde man sig av gulfrupien i Förenade Arabemiraten.

Växelkurs - Emiratiska dirham till amerikansk dollar (USD)

År 1997 infördes en fast växelkurs på den Emiratiska dirham till amerikansk dollar. Detta innebär att AED både stiger och sjunker i värde tillsammans med USD och de har alltid samma värde till varandra. 1 AED är 0.27 USD medan 1 Amerikansk dollar har ett värde av 3.67 Emiratisk dirham. Det är Central Bank of the United Arab Emirates med kortform CBAE som ger ut Emiratisk dirham med huvudkontor i huvudstaden Abu Dhabi.

Emiratisk Dirham valörer

Man använder sig av olika valörer inom Emiratisk Dirham, den lägsta valören är fils. Det går 100 fils på en dirham. De fils som finns är 1 fil, 5 fils, 10 fils, 25 fils och 100 fils. 1 Dirham finns även som mynt och är den lägsta Dirham valören. Därefter har man sedlar vid namn dirham eller AED. Dessa är 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 AED. 1 fil har ett värde av 2 öre när man konverterar till AED till SEK. 1

Dirham är jämställt med 2.35 SEK och 100 Dirham är 233 SEK.

Växelkurs Emiratisk Dirham (AED) till Svenska kronan ( SEK)

1000 AED har samma värde som 2339 SEK. Förenade Arabemiraten är ett rikt land som många blir fascinerade av, det är upptäcken av olja som har gjort huvudstaden Abu Dhabi väldigt rikt. Det är så pass rikt att medborgarna inte betalar skatt, sjukvård och skola är gratis och efter att varje medborgare har gift sig så får de ett eget hus gratis av staten.

Bild på Emiratiska dirham sedlar

Emiratiska dirham sedlar