Kubansk peso (CUP) används som valuta i Kuba

Omvandla CUP till SEK och få aktuell valutakurs för Kubansk peso

Kubansk peso (CUP) används som valuta i Kuba. Här kan du enkelt hitta den aktuella kursen och konvertera Kubansk peso (CUP) till Svensk krona (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om CUP

NamnCUP - Kubansk peso
ValutakodCUP
Mindre enhetCentavos
ValutasymbolCub$
CentralbankBanco Central de Cuba - BCC

Vilken valuta används i Kuba?

Kubansk peso är den officiella valutan som används i Kuba i Västindien och kallas även för den nationella peson. Kubansk peso har valutakoden CUP och valutasymbolen Cub$. Underenhet för kubansk peso är centavos och det går 100 centavos på en peso.

Kubansk peso - Allmänt & Historisk utveckling

Den Kubanska peson eller "moneda nacional" som valutan kallas för på spanska är en av de två valutor man använder sig av i Kuba, varav den andra valutan är Konvertibla Peso med valutakoden CUC. Konvertibla peson kallas även "dollar" och infördes 1990.

Kubansk peso infördes 1857 och då enbart i sedelvalörer, innan 1857 användes Spansk kolonial Real som valuta i Kuba. Den kubanska peson har haft fast växelkurs till både den amerikanska dollarn och ryska rubeln.

Då Sovjetunionen splittrades år 1991 förlorade den kubanska peson mycket i värde och föll till kursen 125 peso mot den amerikanska dollarn. Nyligen har dock peson återhämtat sig och ligger nu i en kurs mellan 23 och 25 CUP mot 1 USD. Amerikanska dollarn accepteras även som betal medel i Kuba fram till 2004. 1994 infördes sedan den konvertibla peson som den andra valutan i Kuba och den har fast växelkurs till den amerikanska dollarn.

Valörer för Kubansk peso

Den kubanska peson fanns enbart i sedelvalörer fram till år 1915 då man införde mynt. De valörer som används idag är mynt i valörer 1 och 3 pesos, 1, 5 och 20 centavos samt sedlar i valörer 1, 3, 5, 10, 20, 50 och 100 CUP.

Mynt: 1 och 3 pesos

Underenhet: 1, 5 och 20 centavos

Sedlar: 1, 3, 5, 10, 20, 50 och 100 CUP

Bild på Kubansk peso sedel

Kubansk peso sedel, Valuta Kuba