Dansk krona (DKK) används som valuta i Danmark

Omvandla DKK till SEK och få den aktuella valutakursen för Danska kronor

Dansk krona (DKK) används som valuta i Danmark. Här kan du enkelt få den aktuella kursen och konvertera Danska kronor (DKK) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om DKK

NamnDKK - Dansk krona
ValutakodDKK
Mindre enhetöre
Valutasymbolkr
CentralbankDanmarks Nationalbank

Vilken valuta har Danmark?

Valuta i Danmark är Danska kronor. Den danska kronan, eller dansk krone som valutan heter på danska, är Danmarks officiella valuta. Danska kronor har valutakoden DKK och precis som den svenska kronan så kan man dela upp en dansk krona i 100 öre.

Danska kronor - Allmänt och historisk utveckling

Det var när Danmark gick med i den skandinaviska valutaunionen år 1875 som kronan infördes, men då var det en gemensam valuta med Sverige och senare med Norge. Idag så används den danska kronan i Danmark och även på Grönland och på Färöarna, och hos oss så får du snabbt reda på aktuell DKK kurs.

1625 så introducerades danska riksdaler i Danmark och det här var en komplicerad valuta med tre olika undervalörer, nämligen mark, skilling och penning. Det här systemet var utan decimaler men det användes fram till 1873 då den skandinaviska valutaunionen formades. Det tidigare systemet inkluderade benämningen krone som man kallade 8 markmynten för. I valutaunionen så tvingades de skandinaviska länderna att knyta kronans värde till guldets och man gjorde detta för att skapa ekonomisk stabilitet i Norden.

Dansk krona har historiskt varit kopplad till ett antal olika valutor

Efter det att unionen upplöstes år 1914 så behöll Danmark kronan som sin valuta och man försökte återigen knyta den till guldet år 1924 men lämnade sedan detta system permanent år 1931. Den danska kronan gick igenom flera förändringar och under andra världskriget så knöts den till tyska reichsmarken som en följd av den tyska ockupationen av Danmark, efter kriget så knöts den istället till brittiska pund och USD.

Danska kronan har idag fast växelkurs till Euro

Danmark är med i EU och ville först anta Euron som valuta, men när Euron väl lanserades år 1999 så ångrade man sig. I en folkomröstning så röstade 53.2 % mot att införa EUR som officiell valuta så man fortsätter med DKK. Sedan 1999 så har den danska kronan fast växelkurs till Euro via ERM II och det är Danmarks centralbank som ger ut valutan.

Valörer för Danska kronor

Mynt: 1, 2, 5, 10 och 20 kroner

Underenhet: 50 øre (öre)

Sedlar: 50, 100, 200, 500 och 1 000 kroner

Bild på Danska 1000 kronors sedel

1000 danska kronor sedel, valuta Danmark