Egyptiskt pund (EGP) används som valuta i Egypten

Omvandla EGP till SEK och få den aktuella valutakursen för Egyptiska pund

Egyptiskt pund (EGP) används som valuta i Egypten. Här kan du enkelt få den aktuella växlingskursen, genom att konvertera Egyptiska pund (EGP) till Svenska kronor SEK med hjälp av vår valutaomvandlare.

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om EGP

NamnEGP – Egyptiskt pund
ValutakodEGP
Mindre enhetPiaster
Valutasymbol
CentralbankCentral Bank of Egypt, CBE

Vilken valuta används i Egypten?

Den officiella valutan i Egypten är egyptiskt pund. Valutakoden för det egyptiska pundet är EGP och valutan infördes 1836 efter att diskussionerna hade tagit sin plats 1834 angående valutan.

Egyptiskt pund - Allmänt & Historia

Egypten är en arabrepublik som ligger i Nordafrika, alldeles nära både Medelhavet och Röda havet. Landet gränsar även till Gazaremsan, Israel, Sudan och Libyen. Detta är ett av de mest folkrika länderna i hela Mellanöstern och totalt bor det 81 miljoner människor i Egypten.

Sedlarna tillkom dock först 1899 och ersatte det brittiska pundet samt alla andra valutor som hade använts parallellt med varandra i Egypten då de saknade en nationalvaluta ända fram tills 1834 då de första mynten kom. Det är Egyptens centralbank Al-Bank al-Markazī al-Masrī som ger ut det egyptiska pundet. Banken grundades 1961 och har idag sitt huvudkontor i Kairo som är Egyptens huvudstad. Förkortningen för Egyptens centralbank är CBE men kan även skrivas som Central Bank of Egypt på engelska.

Valörer för Egyptiska pund

Mynt: 1 pund

Underenhet: 5, 10, 20, 25 och 50 piastrar

Sedlar: 25 och 50 piastrar; 1, 5, 10, 20, 50,100 och 200EGP

Den lägsta valör som finns inom det egyptiska pundet är 5 piaster, därefter 10, 20, 25 och 50 piastrar. Man har även egyptisk pund som myntenheter. De sedlar man använder sig av är 25 och 50 piastrar. Därefter 1, 5, 10, 20, 50 och 100 Egyptiska pund, EGP. Det går 100 piaster på 1 egyptiskt pund.

Växelkurs Egyptiska pund til Svenska kronor

När man konverterar 1 EGP till SEK så har den ett värde av 1 krona och 10 öre. 100 EGP som är den högsta sedeln är värt 110 SEK medan 5 piaster som är den lägsta valören i Egypten har ett värde av 6 öre i SEK.

Detta är en valuta som har varit stabil ett längre tag samt funnits med i över hundra år. I det område som Egypten är beläget är detta ovanligt och tyder på att Egypten har en stark ekonomi. Trots det är det många människor som bor i Egypten som lever fattigt. Egyptiskt pund accepteras även som betalmedel i Gaza Strip.

Bild på Egyptiskt pund sedel

Egyptiskt pund sedel, valuta Egypten