Georgiska Lari (GEL) används som valuta i Georgien

Omvandla GEL till SEK och få den aktuella valutakursen för Lari

Georgiska Lari (GEL) används som valuta i Georgien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Lari (GEL) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om GEL

NamnGEL – Georgiska Lari
ValutakodGEL
Mindre enhettetri
ValutasymbolGEL
CentralbankGeorgiens nationalbank - NBG

Vilken valuta har Georgien?

Den officiella valutan i Georgien är Lari eller Georgiska Lari. Valutakoden och valutasymbolen för Georgiska Lari är GEL.

Georgiska Lari - Allmänt och historisk utveckling

Georgien ligger i Kaukasus som är beläget i Asien samt hör en liten del till Europa. Landet gränsar till bland annat Azerbajdzjan, Turkiet, Armenien och Ryssland. Det bor cirka fyra och en halv miljoner människor där och de använder sig av Georgiska Lari som valuta. Lokalbefolkningen kallar Georgiska Lari för Kartuli lari.

Georgiska Lari infördes 1995 och ersatte kuponi lari som infördes 1993 och i sin tur ersatte den ryska rubeln. Lari betyder skatt och egendom på georgiska och tetri betyder silvermynt och användes redan för 800 år sedan. Det är Georgiens Nationalbank som ger ut Lari. Banken grundades 1993 och heter i kortform NBG. Huvudkontoret för banken är belägen i Tbilisi som är Georgiens huvudstad samt är en självständig stad. Det är enbart Georgiens Nationalbank som har rätt att ge ut valutan. Detta är på grund av att värdet på den ska förbli detsamma.

Valörer för valutan Lari

  • Mynt: 1 och 2 Lari
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 tetri
  • Sedlar: 1, 2, 5, 10, 20, 50 100 och 200 GEL

Den lägsta valören för valutan Lari är 1 tetri. Därefter kommer 2, 5, 10, 20 samt 50 tetri. Dessa är underenheter till Lari och det går 100 tetri på en Lari. De mynt som finns i Lari är 1 lari och 2 lari. Man använder sig även av sedlar. Sedlarna som finns är 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 och 200 GEL. 1 Tetri har ett värde av 4 öre. 10 Tetri är istället värt 40 öre när man konverterar det till svenska kronor.

Växelkurs för Georgisk Lari

1 Georgisk Lari är värd 3.8 SEK medan 100 Lari har ett värde av 381 SEK. Den högsta sedeln som finns inom Georgisk lari är 200-sedeln. Denna är värd 763 Kronor enligt dagens kurser. Valutan lider just nu av en väldigt hög inflation. Den ligger på hela 4.5 procent vilket är bra för landets ekonomi. Detta innebär att den ligger högre idag än vad den vanligtvis gör.

Bild på Georgiska lari sedel

Georgiska 10 lari sedel, Valuta Georgien