Guinea franc (GNF) används som valuta i Guinea

Omvandla GNF till SEK och få den aktuella valutakursen för Guinea franc

Guinea franc (GNF) används som valuta i Guinea. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Guinea franc (GNF) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om GNF

NamnGNF - Guinea franc
ValutakodGNF
Mindre enhetcentimes
ValutasymbolFG
CentralbankBanque Centrale de la République de Guinée - BCRG

Vilken valuta har Guinea?

Guinea franc (GNF) är den valuta som används i Guinea i Afrika. Valutorna i världen har olika förkortningar såsom SEK för den svenska kronan och USD, som är förkortningen för den amerikanska dollarn. Guinea franc har valutakoden, GNF.

Guinea franc - Allmänt och historisk utveckling

Denna valuta infördes år 1985 och ersatte då den tidigare, vars namn var Syli, som infördes år 1971. Valutan GNF ges ut av Banque Centrale de la République de Guinée som har sitt huvudkontor i Conakry och grundades år 1960.

Guinea är beläget i de västra delarna utav Afrika i närheten av Elfenbenskusten. Landområdet var tidigare en fransk koloni och därför talas det en hel del franska i landet. Dessutom kommer namnet Franc i valutabenämningen ifrån franskan. Franc var ju valutan som Frankrike använde sig av innan man beslöt sig för att ansluta sig till Euron.

Mellan åren 1890 och 1958 styrdes Guinea av Frankrike såsom en koloni, men sedan år 1958 är Guinea självständigt.

Valörer för Guinea franc - Sedlar och mynt

Valutan förkortas GNF och man delar in den i mynt med valörerna 1, 5, 10, 25 och 50 Franc. Dessutom fanns det en underenhet ungefär som öre i Sverige, som kallades för centimes. Dessa används dock inte längre utan de finns bara hela franc nu för tiden. Annars hade 1 franc motsvarat 100 centimes. Detta kan även jämföras med Euron och dess cent. Sedlarna som används i valutan är som lägst 100 och följs sedan av 500, 1000 och 5000 GNF.

Växelkurser Guinea franc

Om man växlar svenska kronor emot Guinesiska Franc, får man cirka 1000 GNF för 1.20 SEK. Detta betyder att den Guinesiska Francen är väldigt svag i jämförelse med den svenska kronan. Jämfört med Euron får man hela 5000 GNF för endast 64 cent. Med detta sagt, skulle man känna sig som en miljonär nere i Guinea om man väljer att semester där någon gång, då valutaskillnaden gör att det är väldigt billigt för Svenskar att vistas i landet.

Bild på Guinesisk franc sedel

Guinea Franc 5000 sedel, valuta Guinea