Haitisk gourde (HTG) används som valuta i Haiti

Omvandla HTG till SEK och få den aktuella valutakursen för Haitisk gourde

Haitisk gourde (HTG) används som valuta i Haiti. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Haitisk gourde (HTG) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om HTG

NamnHTG – Haitisk Gourde
ValutakodHTG
Mindre enhetcentimes
ValutasymbolG
CentralbankBanque de la République d'Haïti - BRH

Vilken valuta används i Haiti?

Valutan som används på Haiti är Haitisk gourde och har valutakoden HTG och refereras till i dagligt tal som Gourd.

Haitisk gourde - Historia & Allmänt

I Västindien ligger en stat som heter Haiti. Det formella namnet är republiken Haiti och det bor cirka 10 miljoner människor där. Detta är en väldigt gammal valuta då den infördes 1813, vilket tyder på att Haiti har en stabil ekonomi. Valutan har dock genomgått ett par devalveringar genom årens gång.

Det är Banque de la Republique d'Haiti som ger ut Haitisk Gourde. Kortnamn för banken är BRH och den grundandes 1926. Detta innebär att andra banker har gett ut Haitisk Gourde tidigare. Huvudkontoret för Banque de la Republique d'Haiti ligger på Port-au-Prince och är även huvudstaden i Haiti. Detta är ett populärt resmål som även är känt för Cité Soleil, det vill säga solstaden. Om du planerar att resa till Haiti kan du leva och bo väldigt billigt i staden.

Valörer för Haitisk gourde

  • mynt: 1 och 5 Gourdes
  • underenhet: 5, 10, 20 och 50 centimes
  • sedlar: 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 och 1000 HTG

Det finns olika typer av valörer inom Haitisk gourde. Bland annat använder man sig av centimes. Dessa är de lägsta mynten som finns inom Haitisk Gourde. Det går 100 centimes på en Gourde och de centimes som finns är 5, 10, 20 samt 50 centimes. Därefter har man även Gourdes som mynt. Dessa finns bara i valörerna 1 och 5. Man har även sedlar inom Haitisk Gourde, som finns i valörerna 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 och 1000 Haitisk Gourde, HTG.

Växelkurs Haitisk gourde till svenska kronor

Tusensedeln är alltså den högsta och i svenska kronor har den ett värde av 152 SEK. 1 HTG är värd 15 öre medan den absolut lägsta valören 5 centimes endast är värd 1 öre. För den som vill resa till Haiti finns det möjlighet att både bo och leva billigt, ofta näst intill gratis. Var dock noga med att undvika turistfällor och växla alltid på hemmaplan.

Bild på Haitisk gourde sedel

Haitisk gourde 250 sedel, valuta Haiti