Jordansk dinar (JOD) används som valuta i Jordanien

Omvandla JOD till SEK och få den aktuella valutakursen för Jordansk dinar

Jordansk dinar (JOD) används som valuta i Jordanien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Jordanska dinar (JOD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om JOD

NamnJOD – Jordansk dinar
ValutakodJOD
Mindre enhetDirham, piaster och fils
ValutasymbolJd
CentralbankCentral Bank of Jordan - CBJ

Vilken valuta har Jordanien?

Man använder sig av Jordansk dinar som valuta i Jordanien. Jordansk dinar förkortas Jd och valutakoden är JOD. Jordansk dinar infördes 1949 och ersatte det då palestinska pund som har funnits i Jordanien ända sedan 1927.

Jordansk dinar - Allmänt & Historia

Jordanien är en arabisk stat som är belägen i mellanöstern. Det formella namnet är Hashemitiska konungariket Jordanien och där bor nästan 6 miljoner människor.

Jordansk dinar har en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn. Detta innebär att de alltid växlar mot samma värden och värdet på den jordanska dinarn stiger och sjunker med takt att dollarn gör det. 1 JOD är alltid 1,41 USD och 1 USD är alltid 0.71 JOD. Det är Central Bank of Jordan som ger ut Jordansk dinar. Denna bank grundades 1966 och har sitt huvudkontor i Amman som även är Jordaniens huvudstad och hem för cirka 2 miljoner människor. Amman är alltså en av de största städer som finns i Jordanien och är byggt på ruinerna av Filadelfia.

Valörer för den Jordanska dinaren

  • mynt: ¼, ½ och 1 dinar
  • underenhet: ½ (5 fils), 1 (10 fils), 2½ (25 fils), 5 (50 fils) och 10 (100 fils) piaster
  • sedlar: ½, 1, 5, 10, 20 och 50 JOD

Det finns olika typer av valörer för jordansk dinar. Den lägsta enheten är 1/2 5 fils. Därefter kommer 1 - 10 fils, 2 1/2 - 25 fils, 5 - 50 fils och 10 - 100 fils. De mynt som finns i dinar är Quarter, Half och 1 Dinar. Därefter använder man sig av sedlarna Half dinar, 1, 5, 10, 20, samt 50 Jordansk Dinar.

Det kan vara krångligt först att sätta sig in i myntsystemet. Anledningen till att det ser ut som det gör är att 1 Dinar är 10 dirham, som är 100 piaster, som i sin tur är 1000 fils.

Växlingskurser för Jordansk dinar

1 Jordansk dinar har ett värde av 12.16 SEK. Den har alltså ett högre värde än euron och USD dollarn. Den högsta sedeln som finns i Jordanien är värd 50 jordanska dinarer och den har ett värde på hela 607 svenska kronor. Om du vill resa till Jordanien kan du spara mycket på att boka i förväg.

Bild på Jordansk dinar sedel

Jordansk dinar sedel, valuta Jordanien