Kirgizistansk som (KGS) används som valuta i Kirgizistan

Omvandla KGS till SEK och få den aktuella valutakursen för Kirgizistansk som

Kirgizistansk som (KGS) används som valuta i Kirgizistan. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Kirgizistansk som (KGS) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om KGS

NamnKGS – Kirgizistansk som
ValutakodKGS
Mindre enhettyiyn
Valutasymbolлв
CentralbankNational Bank of the Kyrgyz Republic

Vilken valuta används i Kirgizistan?

Kirgizistan använder valutan Kirgizistansk Som eller Kyrgyzstani Som med valutakoden, KGS . Kirgizistansk Som är en valuta som inte har så många år på nacken.

Kirgizistansk Som - Allmänt & Historisk utveckling

Fram tills år 1991 nämligen var Kirgizistan en del av Sovjetunionen. På den tiden använde landet sig av den ryska rubeln som valuta. Efter kollapsen av Sovjetunionen ville de flesta länderna fortsätta att ha kvar ryska rubeln som valuta för att behålla den ekonomiska relationen mellan varandra.

Därför gjordes ett försök och under första halvan av år 1992, då det fanns en valutaunion där 15 självständiga länder ingick som alla använde valutan rubel. Situationen var inte hållbar eftersom alla länder försökte roffa åt sig så mycket pengar de kunde från den ryska centralbanken.

Detta gjorde de eftersom de misstänkte att valutaunionen inte skulle hålla under en längre tid. Det blev en självuppfyllande profetia, och år 1993 kollapsade valutaunionen. Kirgizistan införde nu den nya egna valutan Kirgizistansk Som. När valutan infördes kunde man växla till sig Kirgizistansk Som till ett pris av 1 KGS för 200 ryska rubel.

Valörer för Kirgizistansk Som

  • Mynt: 10 och 50 tyiyn, 1, 3, 5 och 10 som
  • Underenhet: Används ej
  • Sedlar: 1, 10 och 50 tyiyn; 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 och 5000 KGS

De första valörerna i KGS var 1, 10 och 50 i sedlar. Det dröjde inte länge förrän ännu en sedel, med valören 20 KGS, lades till. Något år senare, år 1994, kom en ny serie av sedlar med samma valörer i KGS, som innan plus tillägg av valörerna 5 och 100. År 1997 kom ännu en ny valutaserie ut, och den här gången lades det till sedlar för 200, 500 och 1000 KGS.

År 2009 och 2010 kom den senaste serien, med tillägg av valören på 5000. Förutom förändring av utseendet på sedlarna av den senaste serien så gjordes även säkerhetsförbättringar för att försvåra förfalskning. Detta gäller dock bara alla valörer över 20.

Värt att notera är att Kirgizistansk Som inte hade några mynt alls före år 2008. Kirgizistan var det näst sista av de före detta länderna i Sovjetunionen som införde mynt. Mynten finns i valörerna 1, 3, 5, och 10 KGS. Det finns även mindre valörer. En del av en KGS heter tyiyn, och det finns mynt för 1, 10 och 50 tyiyn.

Bild på Kirgizistansk som sedel

Kirgizistanisk som sedel, valuta Kirgizistan