Nordkoreansk won (KPW) används som valuta i Nordkorea

Omvandla KPW till SEK och få den aktuella valutakursen för Nordkoreansk won

Nordkoreansk won (KPW) används som valuta i Nordkorea. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Nordkoreansk won (KPW) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om KPW

NamnKPW – Nordkoreansk won
ValutakodKPW
Mindre enhetchŏn
Valutasymbol
CentralbankCentral Bank of the Democratic People's Republic of Korea - CBPRoK

Vilken valuta har Nordkorea?

Nordkoreas officiella valuta är Nordkoreansk won. Valutakoden för Nordkoreansk won är KPW. Tidigare användes Koreansk yen i Korea, men år 1947 infördes den nya valutan KPW.

Nordkoreansk won - Allmänt & Historisk utveckling

Efter att andra världskriget slutat år 1945, blev Korea satt under uppsikt av USA och Sovjetunionen och så småningom delades landet i Nord och Sydkorea. Till en följd av detta, infördes KPW för Nordkorea. Intressant att veta är att denna valuta endast skulle användas av nordkoreaner.

Koreas bank införde en speciell valuta för utländska besökare, som då blev till och med två olika valutor; en för socialistiska länder som kallades "Red won" och en för besökare från kapitalistiska länder som följaktligen kallades "Blue won". Detta system pågick till år 2002 då besökare kunde använda Euro eller US dollar.

År 2009 gjordes en ny värdering av valutan och koreanska medborgare hade en vecka på sig att växla in sina gamla pengar till det nya systemet. Detta drabbade många koreaner hårt då stora delar av människors besparingar försvann i processen. Befolkningen protesterade kraftigt mot denna nyordning.

Nordkoreanska KWP finns i dessa valörer:

  • Mynt: 1, 10, 50 och 100 Won
  • Underenhet: 1, 5, 10 och 50 chŏn
  • Sedlar: 1, 5, 10, 50, 100, 200, 500, 1000 och 5000 KPW

Mynt finns i valörerna 1, 10, 50 och 100 Koreansk won. Dessa kan sedan delas in i mindre enheter på 1, 5, 10 och 50 chŏn. Det går 100 chŏn på en Koreansk won. Sedlar finns i valörerna 1, 5, 10, 50, 100, 200, 500, 1000 och 5000 KPW.

I dagsläget är växelkursen ungefär 10 SEK = 1000 KWP.

1000 KWP motsvarar ungefär 1 Euro och lite drygt 1 US dollar

Som turist kan du med fördel ta med utländsk valuta såsom Euro, US dollar eller Kinesiska yuan. Dessa tre valutor är de som tas bäst emot. Ta inte för stora valörer då det kan vara svårt med växel. Vid avresa från Nordkorea är det inte tillåtet att ta med sig inhemsk valuta från landet. Detta kontrolleras noggrant vid tullkontrollen på flygplatsen. Anledningen är att turister inte får använda den inhemska valutan och därmed heller inte avlägsna den från landet.

Bild på Nordkoreansk won sedel

Nordkoreansk 1000 won sedel, valuta Nordkorea