Sydkoreansk Won (KRW) används som valuta i Sydkorea

Omvandla KRW till SEK och få den aktuella valutakursen för Sydkoreansk Won

Sydkoreansk Won (KRW) används som valuta i Sydkorea. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Sydkoreanska won (KRW) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om KRW

NamnKRW - Sydkoreansk Won
ValutakodKRW
Mindre enhetJeon
Valutasymbol
CentralbankThe Bank of Korea

Vilken valuta används i Sydkorea?

I Sydkorea i Asien så använder man sig av valutan sydkoreansk won som har valutakoden KRW. Man kan dela upp 1 won i 100 chŏn eller jeon. Den Koreanska valutan, won infördes 1962 och då ersatte den tidigare använda Koreanska tenen.

Sydkoreansk won - Allmänt och historisk utveckling

Under senare år så har KRW drabbats av hög inflation. Den sydkoreanska centralbanken, Bank of Korea (BoK) grundades år 1950 och har sitt huvudkontor i huvudstaden Seoul. Det är den här banken som ger ut KRW. Ta reda på dagens KRW kurs här hos oss.

Man kan alltså dela upp wonen i 100 jeon men det här är en valör som inte längre används i den dagliga handeln i Sydkorea utan bara inom Forexmarknaden. I Nordkorea så har man en valuta med ett snarlikt namn, nämligen Nordkoreansk won, det är dock viktigt att förstå att det här är två helt olika penningsystem. Den gamla won valutan var besläktad med kinesiska yuan och japanska yen. Den härstammade från hanjan som i sin tur var besläktad med det kinesiska tecknet för yuan som betyder "rund form". Ordet jeon är besläktat med det kinesiska tecknet för gian vilket betyder "pengar".

Mynt & Sedlar

Intressant att veta är att Bank of Korea är den enda institution i Sydkorea som har rätten till att trycka sedlar och tillverka mynt. Det är företaget KOMSCO som ägs av regeringen som tar hand om att tillverka pengarna och de kontrolleras av centralbanken. När nya sedlar och mynt är redo så skickas de till Bank of Koreas högkvarter där de förvaras i ett bankvalv tills de kan skickas till landets banker då detta efterfrågas. Enligt tradition så är det omkring landets två högtider Seollal och Chuseok som centralbanken distribuerar stora summor av valutan till de kommersiella bankerna i Sydkorea. Därefter kan bankernas kunder begära sedlarna och mynten.

Valörer för Sydkoreanska valutan Won

  • Mynt: 10, 50, 100 och 500 won
  • Underenhet: Används ej längre, tidigare jeon
  • Sedlar: 1000, 5000, 10 000 och 50 000 won

Bild på Sydkoreansk Won sedel

Sydkoreansk 1000 won sedel, valuta Sydkorea