Lankesisk Rupee (LKR) används som valuta i Sri Lanka

Omvandla LKR till SEK och få den aktuella valutakursen för Lankesiska Rupee

Lankesisk Rupee eller Sri Lankan rupee (LKR) används som valuta i Sri Lanka. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Lankesiska Rupee (LKR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om LKR

NamnLKR – Lankesisk Rupee
ValutakodLKR
Mindre enhetCent
ValutasymbolRs
CentralbankCentral Bank of Sri Lanka – CBSL

Vilken valuta används i Sri Lanka?

I Sri Lanka som är beläget i Asien använder man sig av Lankesisk Rupee, valutakoden för Lankesisk rupee är LKR och det officiella namnet för valutan är Rs- Sri Lankan rupee.

Lankesisk Rupee - Allmänt och historia

Lankesisk Rupee är en av de valutor som har funnits med länge, den infördes så tidigt som 1879 och är därmed även en veteran bland olika valutor, detta visar på att den är stark och stabil. Innan man började använda sig av Lankesisk rupee så använde man sig av det brittiska pundet och dessförinnan hade man ceylonesisk rixdollar som valuta.

Det är Central Bank of Sri Lanka med förkortningen CBSL som ger ut Lankeisk rupee, banken grundades 1950 och har sitt huvudkontor i Sri Jayawardenapura, ända sedan start fick banken som uppdrag att ge ut valutan för landet. Då hade dock valutan redan funnits som betalningsmedel i hela 80 år.

Den Lankesiska rupien är alltså hela 145 år gammal, den lär även användas ett bra tag till.

Valörer för Lankesiska Rupee

  • Mynt: 1, 2 och 5 rupier
  • Underenhet: (1, 2 och 5 används sällan), 10, 25 och 50 cent
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100, 500, 1000 och 2000 LKR

Det finns olika typer av valörer för den Lankesiska rupien, det absolut lägsta betalningsmedlet är 1 cent, även om detta mynt sällan används. 2 och 5 cent finns även de tillgängliga men även dessa är ovanliga att man använder sig av på grund av det låga värdet.

Mynten man faktiskt använder sig av ofta inom den Lankesiska rupien är 10, 25 och 50 cent. Men även 1, 2 och 5 rupier. Det finns även sedlar som kännetecknas som LKR. Dessa är 10, 20, 50, 100, 500, 1000 och 2000 LKR.

Växelkurs Lankesiska Rupee till svenska kronor

2000 är alltså den högsta sedeln som finns tillgänglig att använda och om man konverterar den till svenskt värde är den enbart värd 127 SEK. Detta innebär att deras högsta sedel har ett väldigt lågt värde med svenska mått vilken även tyder på att den svenska kronan är starkare än den Lankesiska rupien. 1 LKR är enbart 8 öre medan 100 LKR är 6 kr och 40 öre.

Bild på Lankesisk rupee sedlar

Lankesisk rupee sedel, valuta Sri Lanka