Libysk dinar (LYD) används som valuta i Libyen

Omvandla LYD till SEK och få den aktuella valutakursen för Libyska dinar

Libysk dinar (LYD) används som valuta i Libyen. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Libyska dinar (LYD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om LYD

NamnLYD – Libysk dinar
ValutakodLYD
Mindre enhetDirham eller grusch
ValutasymbolLD
CentralbankCentral Bank of Libya - CBL

Vilken valuta används i Libyen?

Libyen är en stat som är belägen i Nordafrika och där använder man sig av Libyska Dinar som valuta. Valutakoden för Libyska Dinar är LYD och kan även skrivas LD.

Libysk dinar - Allmänt & Historisk utveckling

I Libyen är det även vanligt att valutan kallas för Dinar Libyen eller Dschineh. Även Grusch är ett vanligt uttryck som man använder sig av för att beskriva betalningsmedlet. Valutan infördes år 1971 och dessförinnan använde man sig av det Libyska Pundet.

Libyska Dinar ges ut av Central Bank of Libya med kortformen CBL och banken ombildades 1956. Banken har givit ut denna valuta ända sen det att den släpptes för första gången.

Innan banken omvandlades, hette den istället Libyan Currency Committee och har idag sitt huvudkontor i Tripoli. Idag är Libyen ett populärt resmål. Därför bör du ha i åtanke att undvika turistfällan med de lokala bankernas avgifter och göra växlingen av valutan redan på hemmaplan.

Valörer för Libyska dinar - Sedlar och mynt

Det finns flera typer av valörer för denna valuta. Det absolut lägsta mynt som man använder sig av är 1 dirham. Därefter följer 5, 10, 20, 50 samt 100 dirhams. Värdet på 1 Dinar är 1000 dirhams. De Dinar som finns i mynt är Quarter och Half, vilket betyder 1/4 samt 1/2 Dinar.

Sedlarna som man använder sig av är 1/4 Dinar, 1/2 dinar, 1, 5, 10 samt 20 Libyen Dinar. 20 LYD är alltså den högsta sedeln som finns i Libyen Dinar och dess värde i svensk valuta är 123 kronor.

Detta är ett väldigt lågt värde på den högsta sedeln och säger en hel del om landets ekonomi i övrigt.

Växelkurs Libyska dinar till svenska kronor

I Dinar ger värdet av 6 svenska kronor. Just nu är Libyen Dinar som betalningsmedel under inflation på nästan fyra procent. Detta är otroligt högt och skapar en guldgruva för de som har LYD-mynt liggande hemma. Det är därför rätt tid att sälja just nu. Läs mer om valutahandel för att få bredare kunskap i hur man handlar med valutor.

Bild på Libyska dinar sedel

Libysk dinar sedel, valuta Libyen