Marockansk dirham (MAD) används som valuta i Marocko

Omvandla MAD till SEK och få den aktuella valutakursen för Marockansk dirham

Marockansk dirham (MAD) används som valuta i Marocko. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Marockanska dirham (MAD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MAD

NamnMAD – Marockansk dirham
ValutakodMAD
Mindre enhetsantim
Valutasymbolد.م. eller DM
CentralbankBank Al-Maghrib (BKAM)

Vilken valuta används i Marocko?

i Marocko och de använder sig av Marockansk Dirham som valuta. Det officiella namnet för valutan är Dirham Marocain. Man förkortar den Marockanska valutan DM men den allmänna valutakoden för Marockansk Dirham är MAD.

Marockansk Dirham - Allmänt & Historia

Marocko ligger i Nordafrika och gränsar till Algeriet, Spanien, Västsahara, Plazas de Soberania, Melilla, Ceuta, Atlanten samt Medelhavet. På grund av att Marocko har ockuperat Västsahara innebär detta att Marocko även gränsar till Mauretanien. Det bor nästan 34 miljoner människor

Man har använt sig av Marockanska Dirham sedan år 1960, då den infördes och den Franska Francen ersattes. Det är Bank Al-Maghrib med kortformen BKAM som ger ut den MarockanskaFrancen.

Banken grundades år 1959, alltså ett år innan valutan introducerades och den har sitt huvudkontor i Rabat som är Marockos huvudstad. Om du planerar att resa till Marocko, bör du växla pengar innan du kommer dit. På så sätt försäkrar du dig om att undvika den lokala bankens höga avgifter.

Valörer för Marockanska dirham - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 2, 5 och 10 Dirham
  • Underenhet: 5, 10, 20, och 50 centimes
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200 Dirham

Den minsta enheten är centimes som på marockanska heter santimat eller santim. Lägsta valören är 5 santim, men den har dock nästan försvunnit och man använder den sällan. Därefter kommer 10, 20 och 50 santimat/centimes. Mynten som man använder sig av är 1, 2, 5 och 10 Dirham. Man har även sedlar, varav en valör är 10 Dirham. Även denna har nästan slutat att användas helt och har näst intill försvunnit.

Växelkurs Marockanska dirham till svenska kronor

Därefter finns 20, 50, 100 och 200 Dirham som man använder sig av. 1 Dirham har, när den konverteras till SEK, ett värde av 88 öre. 5 Santim har ett värde av 4 öre medan den högsta valören, det vill säga 200 Dirham, har ett värde av 175 SEK. Det är relativt billigt för svenskar att bo och vistas i Marocko, men för att komma billigast undan bör du växla dina pengar i förväg och undvika turistfällor såsom svarttaxi.

Bild på Marockansk dirham valörer

Marockanska dirham mynt och sedlar, valuta Marocko