Macau Pataca (MOP) används som valuta i Macao

Omvandla MOP till SEK och få den aktuella valutakursen för Macau Pataca

Pataca (MOP) används som valuta i Macao. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Macau Pataca (MOP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MOP

NamnMOP – Macau Pataca
ValutakodMOP
Mindre enhetavos
ValutasymbolMOP$
CentralbankAutoridade Monetária de Macau - AMdM

Vilken valuta används i Macao?

Macau Pataca med valutakoden, MOP är valutan som används i Macao, vilket är en särskild administrativ region i Kina. Patacan delas i Avos och 1 Macau Pataca motsvarar 100 Avos.

Macau Pataca - Allmänt & Historisk utveckling

Valutan Macau Pataca härstammar från Portugal och den infördes i Macao redan på 1800-talet, närmare bestämt år 1894. Detta är relativt tidigt om man jämför med valuta i andra länder. Den portugisiska valutan kommer ursprungligen från den mexikanska dollarn.

Macao har inte haft en egen valuta förrän i början av 1900-talet. Man har istället använt sig av flera olika valutor som har kommit ifrån olika länder. Hongkongdollar, mexikanska silverdollar och silverdollar från Conton är några av dessa olika valutor.

År 1901 beslutades det att Macao skulle skapa en egen valuta och år 1906 kom de första sedlarna i valutan Macau Pataca. I nästan femtio år fanns det bara Pataca i form av sedlar. År 1952 kompletterades valutan med mynt. Självklart fanns det mynt under dessa femtio år men de tillhörde fortfarande blandvalutan sedan 1800-talet.

År 1906 var alltså det år då Macao fick sina första "egna" sedlar. Idag hanteras sedlarna av två banker, det vill säga Banken i Macao och den kinesiska banken. Detta eftersom Macao tillhör Kina och är en del av landet.

Eftersom Macao använde den portugisiska valutan före det att de hade en egen valuta, är sedlarnas text skriven både på portugisiska och kinesiska. Sedlarna utgavs år 1906, vilket var fem år efter det att beslutet fattats om att få en egen valuta för landet.

Valörer för Macau Pataca

  • Mynt: 1, 2, 5 och 10 Pataca
  • Underenhet: 10, 20 och 50 avos
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100, 500 och 1000 MOP

Sedelvalörerna har ändrats flera gånger under åren, men idag finns det sex olika sedlar. Värdena för dessa är 10, 20, 50, 100, 500 och 1000. Sedlarnas färger är röd/orange, lila, brun, blå, grön och orange.

Mynten fanns inte tillgängliga för användning i landets valuta förrän år 1952, då de infördes av mestadels praktiska skäl. Idag finns det mynt som är värda 10, 20, och 50 Avos, samt 1, 2, 5 och 10 Pataca.

Bild på Macau Pataca sedel

Macau 100 Pataca sedel, valuta Macao