Mauritisk Rupie (MUR) används som valuta på Mauritius

Omvandla MUR till SEK och få den aktuella valutakursen för Mauritisk Rupie

Mauritisk Rupie eller Rupee (MUR) används som valuta på Mauritius. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Mauritisk Rupie (MUR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om MUR

NamnMUR – Mauritisk Rupie
ValutakodMUR
Mindre enhetCent
ValutasymbolRs
CentralbankBank of Mauritius – BoM

Vilken valuta används på Mauritius?

På Mauritius använder man sig av valutan, Mauritisk Rupie eller Rupee med valutakoden MUR som betalningsmedel. Valutan Rupie började användas som valuta 1876 och då blev rupien den lokalt officiella valutan i Mauritius.

Mauritisk Rupie - Allmänt & Historisk utveckling

Därefter kom den mauritiska rupien 1877, enbart ett år senare. Man använde sig även av Indisk rupie men den blev ersatt år 1934 av brittiskt pund. Ett pund var på den tiden värd hela 10 och en fjärdedels rupie.

Det är "Banken av Mauritius" som ger ut den mauritiska rupien. Banken öppnade upp 1967, vilket innebär att de inte har gett ut sedlarna ända från start utan det har varit föregångare. Det som ligger gemensamt är att det dock alltid har varit statsbanken som har gett ut pengarna.

Statsbanken i Mauritius har även alltid haft samma namn. Det vill säga The Bank of Mauritius. Om du reser som turist till Mauritius kan det vara klokt att växla din valuta innan dess att du är på plats i Mauritius.

Valörer för Mauritisk Rupie

  • Mynt: 1, 5, 10 och 20 rupier
  • Underenhet: används ej, tidigare cent
  • Sedlar: 25, 50, 100, 200, 500, 1000 och 2000 MUR

Givetvis finns det olika typer av valörer även i den mauritiska rupien. Förr i tiden fanns det cent som man använde sig av. Dessa har tagits bort då de knappt hade värde och ledde till att lokalbefolkningen fick alldeles för mycket mynt vilket ansågs vara besvärligt.

Mynten som finns idag är 1, 5, 10 och 20 rupier. Sedlarna som används är 25, 50, 100, 200, 500, 1000 samt 2000 MUR. En mauritisk rupie är 0.24 svenska kronor och 1000 rupier är 241 svenska kronor. Värdet är alltså relativt lågt och det är billigt att både köpa och sälja rupier.

För svenskar är det i dagsläget billigt att handla i Mauritius och är därmed även en väldigt populär semesterort i Indiska oceanen. Även om det kan upplevas som dyrt att flyga till Mauritius så lever du billigt på plats och har en chans att uppleva mycket på denna fantastiska lilla ö.

Bild på Mauritisk rupie mynt

Mauritisk rupie mynt, valuta Mauritius