Omansk Rial (OMR) används som valuta i Oman

Omvandla OMR till SEK och få den aktuella valutakursen för Omansk Rial

Omansk Rial eller Omansk riyal (Omani Rial) (OMR) används som valuta i Oman. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Omanska Rial (OMR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om OMR

NamnOMR – Omansk rial
ValutakodOMR
Mindre enhetbaiza
Valutasymbolر.ع.
CentralbankCentral Bank of Oman – CBoO

Vilken valuta används i Oman? 

Valutan man använder i Oman är Omansk Rial. Omansk rial har valutakoden OMR och i Oman refererar man till valutan som Omani rial eller Or som förkortning.

Omansk Rial - Allmänt och historisk utveckling

Oman ligger på den arabiska halvön i Asien och är ett Sultanat. Huvudstaden i Oman heter Muskat och man använder sig av Omansk rial som betalningsmedel. Man använde sig tidigare av Riyal Saidi i Oman. Detta är inte samma valuta som den saudiarabiska rialen, vilket bör hållas i åtanke.

Det är Central Bank of Oman med förkortning, CBO, som ger ut valörerna för Omansk riyal. Banken grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Omans huvudstad Muskat. Riyal Saidi infördes år 1970 och ersatte valutan Gulf rupie, som hade existerade i enbart tre år innan den byttes ut och ersattes av Omansk rial, det vill säga valutan som man använder sig av i Oman idag.

Omansk Rial har fast växelkurs mot USD

Omansk rial har en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn. Detta fastställdes år 1986 och 1 Oman har alltid värdet 2.61 Amerikanska dollar medan 0.38 Omansk rial är värd 1 Amerikansk dollar. Detta innebär att värdet på Omansk rial både stiger och sjunker med värdet av den amerikanska dollarn.

1 Omansk Rial är värd 22 SEK i dagsläget. Högsta valören 50 OMR har ett värde av 1114,87 Svenska kronor. Detta innebär att Oman till skillnad från många länder i samma område har ett högt värde på sin högsta sedel. Om du vill resa till Oman bör du växla innan dess att du reser, för att på så sätt slipper du hög växlingskostnad.

Valörer för valutan Omanska Rial

  • Mynt: inga Riyalmynt
  • Underenhet: 5, 10, 25 och 50 baiza
  • Sedlar: 100, 200, 250 och 500 baiza; ½, 1, 5, 10, 20 och 50 OMD

Idag finns inga riyalmynt vilket är rätt unikt för Omansk riyal. Däremot använder man sig av baiza som mynt. Det går 1000 baiza på 1Rial. De Baiza mynt som finns är 5, 10, 25 och 50 Baiza. Sedlarna man använder sig av är 100, 200, 250, samt 500 Baiza, men man har även 1/2 Rial, 1, 5, 10, 20, samt 50 Omansk Rial.

Bild på Omansk rial sedel

Omansk rial sedel, valuta Oman