Peruansk Nuevo Sol (PEN) används som valuta i Peru

Omvandla PEN till SEK och få den aktuella valutakursen för Nuevo Sol

Peruansk Nuevo Sol (PEN) används som valuta i Peru. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Nuevo sol (PEN) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om PEN

NamnPEN – Peruansk Nuevo Sol
ValutakodPEN
Mindre enhetcêntimos
ValutasymbolS./
CentralbankBanco Central de Reserva del Perú - BCRP

Vilken valuta används i Peru?

I Peru använder man sig av Nuevo Sol (PEN) som valuta. Nuevo Sol har valutakoden PEN. Det fullständiga namnet för PEN är "Peruansk Nuevo Sol" eller "Nuevo Sol Peruano". Valutan har funnits sedan 1991 och ersatte en valuta som tidigare endast hade funnits i 6 år.

Nuevo Sol - Allmänt & historisk utveckling av valutan

Innan 1985 var det valutan, Sol, som användes som valuta i hela Peru. Namnet Sol kommer från romarrikets solidus och därmed även latin. Detta användes som valuta bland de romerska kombattanterna och krigsmännen på den tiden som romarriket var stort. I dagligt tal så refererar man till Nuevo sol Peruano som just Sol vilket kan vara bra att veta om man reser till Peru.

Det är Central Reserve Bank of Peru som ger ut Nuevo Sol Peruano. Banken har varit aktiv sedan 1871 och har även gett ut de tidigare valutorna som Peru har haft. Som turist i Peru är det alltid dyrare för dig att på plats växla valuta istället för att växla i hemlandet.

Valörer för valutan Peruansk Nuevo Sol

  • Mynt: 1, 2 och 5 Nuevos sole
  • Underenhet: 1, 5, 10, 20 och 50 céntimos
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 PEN

Nuevo sol Peruano har liksom alla andra valutor en mängd olika valörer. Det vore nämligen opraktiskt att endast ha en valör att betala med. De har bland annat mynt i valörerna 1, 2 och 5. Dessa kallas för Nuevos Sole. Under Nuevos Sole har de underenheterna 1, 5, 10, 20 och 50 centimos. 1 centimos är alltså den absolut lägsta valören som finns att betala med i Peru. Sedlarna som finns är 10, 20, 50, 100 och 200 PEN.

Växelkurs Nuevo Sol till Svenska kronor

100 PEN är värt 268,88 svenska kronor i dagsläget. Detta innebär att 1000 PEN är 2688 kronor. En ynka PEN är istället värd 2,69 kronor. Detta är bra att veta inför din resa till Peru. Det är lätt att sätta sig in i myntvärdet men du bör hålla ett öga på PEN en längre tid innan du reser. Faktum är att denna valuta liksom många andra valutor pendlar både upp och ned.

Bild på Peruansk Nuevo Sol mynt

Peruansk Nuevo Sol mynt, valuta Peru