Filippinsk peso (PHP) används som valuta i Filippinerna

Omvandla PHP till SEK och få den aktuella valutakursen för Filippinsk peso

Filippinsk peso (PHP) används som valuta i Filippinerna. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Filippinsk peso (PHP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om PHP

NamnPHP – Filippinsk peso
ValutakodPHP
Mindre enhetsentimo eller centavo
Valutasymbol
CentralbankBangko Sentral ng Pilipinas

Vilken valuta används i Filippinerna?

I Filippinerna använder man sig av Filippinsk Peso som valuta med valutakoden PHP. Valutasymbolen för Filippinsk Peso kan även skrivas P eller ₱. Filippinerna är en republik som ligger i Sydostasien och består av ett flertal öar i Stilla havet. Det bor 94 miljoner människor på ögrupperna och området är därmed det 12:e folkrikaste i världen.

Filippinsk Peso - Allmänt & historisk utveckling

Innan den Filippinska Peson infördes som valuta år 1854, använde man sig av den Mexikanska Peson. Den Filippinska Peson har dock funnits ända sedan år 1832 och då som lokala mynt.

Man hade även andra lokala valutor i Filippinerna, men år 1854 bestämdes det att Filippinerna enbart skulle ha en valuta som befolkningen skulle använda sig av. Filippinsk Peso ges ut av Central Band of the Philippines. Denna bank grundades år 1949 och ombildades år 1993. Huvudkontoret för banken ligger i Manila, som är Filippinernas huvudstad. Man refererar till banken i dagligt tal med hjälp av förkortningen BSP.

Valörer för Filippinsk Peso - Sedlar och mynt

Den lägsta valören som man använder sig av i Filippinerna heter sentimos. Värdet på 1 Peso är 100 sentimos. De mynt som finns är 1, 5, 10 samt 25 sentimos. Detta innebär att fyra stycken 25-sentimosmynt är en Peso. De Peso som finns som mynt är 1, 5 samt 10 Peso.

Man använder sig även av sedlar i Filippinerna och de som finns är 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 Filippinska Peso.

Växelkurs Filippinsk Peso till Svenska kronor

  • Mynt: 1, 5 och 10 peso samt 1, 5, 10 och 25 sentimos
  • Underenhet: används ej
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 peso

1000 Peso är alltså den högsta sedeln och denna har ett värde av 189 svenska kronor. Den lägsta valören är 1 sentimos, som har ett obefintligt lågt värde i svenska kronor.

Den svenska kronan är alltså betydligt högre än den Filippinska Peson. Om du reser till Filippinerna bör du trots detta utföra växlingen innan du flyger, då detta blir dyrare att göra på plats. Därigenom kan du leva och bo ännu billigare på Filippinerna.

Bild på Filippinsk peso sedel

Filippinsk 500 peso sedel, valuta Filippinerna