Pakistansk rupie (PKR) används som valuta i Pakistan

Omvandla PKR till SEK och få den aktuella valutakursen för Pakistansk rupie

Pakistansk rupie eller Pakistani rupee (PRs - Rupaya) används som valuta i Pakistan. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Pakistansk rupie (PKR) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om PKR

NamnPKR – Pakistansk rupie
ValutakodPKR
Mindre enhetPaisa, paise
ValutasymbolPRs
CentralbankState Bank of Pakistan – SBP

Vilken valuta används i Pakistan?

I Pakistan, som ligger i Asien, använder man sig av Pakistansk rupie eller Pakistani rupee som valuta. Valutakoden för pakistansk rupie är PKR och den infördes 1947.

Pakistansk rupie - Allmänt & Historisk utveckling

Banken som idag ger ut pakistansk rupie öppnade portarna 1948 och heter State Bank of Pakistan, SBP. Valutan i Pakistan var innan dess fram till 1947 den indiska rupien. Den populäraste växelkursen från pakistansk rupie är till Brittiska pund. Just nu ligger den Pakistanska rupien i inflation och har stigit med hela 8,6 % och beräknas även att fortsätta stiga.

Det är populärt att handla med pengar och därav är den Pakistanska rupien ingenting som man bör köpa in för tillfället då denna ligger ovanligt högt. Däremot kommer de som redan har inhandlat rupien att gå med vinst om de säljer valutan när den har nått sin topp. Om du är intresserad av att handla med valuta bör du alltid ta en titt på hur statistiken för valutan ser ut.

Valörer för valutan Pakistansk rupie

  • Mynt: 1, 2 och 5 rupie
  • Underenhet: används ej, tidigare paise
  • Sedlar: 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 och 5000 PKR

Det finns många olika typer av valörer för den pakistanska rupien. Däremot används inte alla av dessa i dagsläget, till exempel mynten 1, 2 samt 5 rupie. Tidigare fanns det en underenhet som man använde sig av men som idag har tagits bort. Denna underenhet kallades för "Paise".

Sedlarna som finns tillgängliga som betalningsmedel är 10, 20, 50, 100, 500, 1000 samt 5000 PKR. Den högsta sedeln är alltså 5000 och i svenska kronor så är 5000 PKR värt 420 kronor. Det gick tidigare 100 paise på en rupie. En rupie är värt 8 öre.

Pakistan är därmed ett väldigt billigt land för svenskar att resa till samt att leva i. Den svenska kronan ligger högt i kurs och anses vara väldigt stark i jämförelse med den pakistanska rupien trots den inflation som deras betalningsmedel idag är drabbat av. Om du planerar att resa till Pakistan gör du klokt i att växla innan du kliver på planet.

Bild på Pakistansk rupie sedel

Pakistansk 50 rupie sedel, valuta Pakistan