Polska Zloty (PLN) används som valuta i Polen

Omvandla PLN till SEK och få den aktuella valutakursen för Polsk Zloty

Polska Zloty (PLN) används som valuta i Polen. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Polska Zloty (PLN) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om PLN

NamnPLN – Polska Zloty
ValutakodPLN
Mindre enhetgroszy
Valutasymbol
CentralbankNarodowy Bank Polski - NBP

Vilken valuta används i Polen?

I Polen använder man sig av Polska Zloty som valuta. Lokalt refererar man till valutan som Zloty Polski. Namnet kommer efter Zloto som betyder guld på Polska. Valutakoden för Polska Zloty är PLN.

Polska Zloty - Allmänt och historisk utveckling

Polen är en republik i Europa som gränsar till Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Ryssland. Det bor cirka 38 miljoner människor i Polen.

Man införde valutan, Zloty år 1995 då det skedde en valutareform och man bytte ut den tidigare Zlotyn, som hade funnits med sedan 1949. Omvandlingen blev att 10.000 gamla Zloty blev endast en. Man tog alltså bort ett flertal nollor från den gamla valutan under reformen.

Den gamla valutan hade anor ända sedan 1400-talets Polen. Det är den polska centralbanken vid namn Narodowy Bank Polski med kortformen NBP som ger ut valutan. Banken grundades 1828 och ombildades vid första världskriget. Huvudkontoret för banken ligger i Warszava som även är huvudstad i Polen och den största staden i landet.

Valörer och växelkurs för valutan Polsk Zloty

  • Mynt: 1, 2 och 5 złoty
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 groszy
  • Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200 och 500 złoty

Det lägsta värdet för den Polska Zlotyn är 1 grosz. Detta är singularformen för namnet. Det finns även 2, 5, 10, 20 samt 60 groszy. Det går 100 grosxy på en Zloty. Man använder sig även av Zlotymynt i valörerna 1, 2 samt 5 Zloty. Utöver detta finns sedlarna 10, 20, 50, 100 och 200 Zloty. 200 Zloty, det vill säga den högsta sedeln i Polen, har ett värde av 456 SEK. 100 Zloty har ett värde av 228 SEK och den lägsta valören 1 grosz är värd 2 öre.

Polen är ett populärt resmål bland svenskar, till stor del på grund av all historik som ligger kring landet och dess vackra natur. Om du planerar att resa till Polen bör du undvika de vanligaste turistfällorna som turistgator med dyra restauranger, svarttaxi samt avgifter från lokala banker. Detta gör du genom att ha med dig kontanter och växla innan du reser.

Bild på Polska Zloty sedel

Polska 50 Zloty sedel, valuta Polen