Rumänsk Leu (RON) används som valuta i Rumänien

Omvandla RON till SEK och få den aktuella valutakursen för Rumänsk Leu

Rumänsk Leu (RON) eller Rumänska Lei (i plural) används som valuta i Rumänien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Rumänska Lei (RON) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om RON

NamnRON – Rumänsk leu
ValutakodRON
Mindre enhetbani
ValutasymbolI
CentralbankBanca Naţională a României, BNR

Vilken valuta används i Rumänien?

Nya Rumänsk leu eller Rumänska Lei (i plural) är den officiella valuta som används i Rumänien. Valutakoden för valutan Rumänsk Leu är RON.

Rumänsk Leu - Allmänt & Historisk utveckling

Rumänsk Leu, RON är den rumänska valutan och införskaffades år 2005 efter en valuta-reform. Den tidigare valutan var Rumänsk leu med valuta-beteckning ROL. Rumänsk leu idag heter egentligen Nya Rumänsk Leu och har koden RON. Detta skedde i kombination med att rumänerna skulle bära på mindre pengar. 10 000 gamla ROL växlades om till totalt 1 ny RON. Detta blev mer praktiskt för rumänerna. Valutan innan hade funnits ända sedan år 1868.

Det är enbart Rumänien som har RON som valuta. Det finns många svenska banker som växlar till RON innan dess att du genomför din resa till Rumänien, Detta är smidigt för dig då du inte behöver växla på plats och den svenska bankavgiften är avsevärt lägre än den avgift som de lokala bankerna i Rumänien tar för att växla din valuta. Detta är någonting som du bör tänka på innan dess att du åker till Rumänien, för du kan spara väldigt mycket pengar.

Valörer för Rumänska Lei

  • Mynt: 1 (används sällan), 5, 10 och 50 bani
  • Underenhet: Används ej
  • Sedlar: 1, 5, 10, 50, 100, 200 och 500 lei

Det finns olika typer av valörer för RON, och en RON delas enkelt i 100 bani. Därefter finns det 4 olika mynt, 1, 5, 10 och 50 bani. Man använder 1 bani väldigt sällan, då detta har ett otroligt lågt värde. Sedlarna som finns är 1, 5, 10, 50, 100, 200 och 500 Rumänska Leu. En RON är 2.12 Svenska kronor. Vilket innebär att 100 RON är 212 Svenska kronor och en 500 RON-sedel är 1060 Svenska kronor.

1 bani är alltså 2 öre, vilket är en av anledningarna till att det inte används så ofta.

Om du håller dig borta från turistgator och turistfällor i Rumänien, så kommer du upptäcka att du lever väldigt billigt under din vistelse. Vandrarhem finns dock inte i Rumänien, så du bör räkna med att bo på ett hotell under din vistelse, för övernattningspriset är dock inte farligt. Utan du kan räkna med cirka 200 SEK per natt.

Bild på Rumänsk leu sedel

Rumänsk 500 leu sedel, valuta Rumänien