Rwandisk franc (RWF) används som valuta i Rwanda

Omvandla RWF till SEK och få den aktuella valutakursen för Rwandisk franc

Rwandisk franc (RWF) eller Rwandan franc används som valuta i Rwanda. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Rwandiska franc (RWF) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om RWF

NamnRWF – Rwandisk franc
ValutakodRWF
Mindre enhetcentime
ValutasymbolFRw, RF, R₣
CentralbankNational Bank of Rwanda

Vilken valuta används i Rwanda?

Man använder sig av Rwandisk Franc som valuta i Rwanda med valutakoden RWF. Man började använda sig av Franc som valuta i Rwanda år 1916, efter att Belgien ockuperat den tyska kolonin i Rwanda då deras Kongolesiska Franc ersatte den tyska.

Rwandisk Franc - Allmänt & Historia

Rwanda är en stat som ligger i Centralafrika och gränsar till bland annat Tanzania, Uganda, Kongo-Kinshasa och Burundi. Republiken Rwanda räknas som Afrikas mest folktätaste landområde.

Rwanda började dock ge ut sin egen Franc år 1964 och idag är det tre valutor som cirkulerar parallellt med varandra. Det finns planer på att dessa valutor ska ersättas, för alla fem medlemsstater i den Östafrikanska gemenskapen, med en gemensam östafrikansk shilling.

Det är The National Bank of Rwanda som ger ut sedlar och mynt tillhörande den rwandiska Francen. The National Bank of Rwanda kallas även för Centralbanken i Rwanda med kortformen BNR och landet har totalt 3 bankfilialer.

Valörer för valutan Rwandisk franc - Sedlar och mynt

Man har idag ingen underenhet för Rwandiska Franc och det lägsta myntet som används är 1 Franc. Detta mynt är tillverkat dels av magnesium samt till den större delen av aluminium. Därefter kommer 5 och 10 Franc som görs i brons. 20 och 50 Franc framställs av nickelpläterat stål medan det största myntet, 100 Franc, produceras av nickel- samt kopparpläterad stål. Tidigare använde man sig även av centimes i Rwanda. Då hade en Franc värdet av 100 centimes.

De sedlar som man använder sig av i Rwanda, är 20, 50, 100, 500 och 1000 Franc. Idag används inte sedeln 100 Franc utan det har istället tillkommit en sedel med värdet 2000 Franc. 2000 Rwandiska Franc är därmed Rwandas högsta valör. I SEK räknat har denna stora sedel ett värde av endast 24,25 SEK och 1 Franc är endast värd 1 öre i svenska kronor. Detta är ett hårt krigsdrabbat land som idag fokuserar på att bygga upp sin ekonomi.

Bild på Rwandisk franc mynt

Rwandiska franc mynt, valuta Rwanda