Salomondollar (SBD) används som valuta i Salomonöarna

Omvandla SBD till SEK och få den aktuella valutakursen för Salomondollar

Salomondollar (SBD) eller Soloman Islands dollar används som valuta i Salomonöarna. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Salomon-dollar (SBD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SBD

NamnSBD – Salomondollar
ValutakodSBD
Mindre enhetCent
ValutasymbolSI$
CentralbankCentral Bank of Solomon Islands - CBSI

Vilken valuta används i Salomonöarna?

Salomondollar är den officiella valutan som man använder i Salomonöarna. Valutakoden för Salomondollar är SBD valutasymbolen är $ och det är vanligt att det skrivs SI$ även om det officiella namnet är Solomon Islands dollar. Salomondollar infördes 1975 och dessförinnan hade man använt sig av den australienska dollarn ända sedan 1966.

Salomondollar - Allmänt & Historisk utveckling

Salomonöarna består av nästan tusen öar i Oceanien och det bor lite över en halv miljon människor där. Mellan 1899 till 1966 bortsett från när Japan ockuperade Salomon öarna och man använde sig av Oceania Pound så har man använt sig av Salomonpundet. Det är Central Bank of Solomon Islands som förkortas CBSI som har ensamrätt på att ge ut Salomon-dollar.

Banken ombildades 1983 och huvudkontoret ligger i Honiara som är en hamnstad och Salomonöarnas huvudstad. Trots att detta är en huvudstad bor det enbart strax under 50 000 invånare där. Central Bank of Solomon Islands är de enda som har rätt att ge ut valutan.

Valörer för valutan Salomondollar

  • Mynt: 1 Dollar
  • Underenhet: 1 (används ej), 2 (används ej), 5, 10, 20 och 50 cents
  • Sedlar: 2, 5, 10, 20, 50 och 100 SBD

Den engelska drottningen återfinns på mynten, anledningen till detta är att Salomonöarna är med i det brittiska samväldet. Tidigare använde man sig av 1 cent samt 2 cents. Dessa har dock tagits bort idag då värdet var näst intill obefintligt. Istället använder man sig av 5, 10, 20 och 50 cents. Det går totalt 100 cents på en Salomondollar. 1 Dollar återfinns även som mynt. Man har även sedlar och de sedlar som man använder sig av på Salomonöarna är 2, 5, 10, 20, 50 och 100 SBD.

Växelkurs Salomondollar till svenska kronor

När man konverterar salomondollar till SEK så har 1$ ett värde av 1.11 SEK. 100$ som är den högsta valören har ett värde av 111 SEK medan 5 cents har ett värde av 6 öre i Sverige. Om du vill resa till Salomonöarna gör du klokt i att undvika turistfällor samt att växla de svenska sedlarna till salomondollar på hemmaplan, på så sätt undviker du lokala bankavgifter.

Bild på Salomondollar sedel

Salomon 100 dollar sedel, valuta Salomonöarna