Australisk dollar (AUD) används som valuta i Australien

Omvandla AUD till SEK enkelt och snabbt med hjälp av vår valutaomvandlare

Australisk dollar (AUD) används som valuta i Australien. Här kan du enkelt hitta den aktuella kursen och omvandla Australiensiska dollar (AUD) till SEK. Här hittar du även allmän information, kurs och historisk utveckling av Australiens valuta.
EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om AUD

NamnAUD - Australisk dollar
ValutakodAUD
Mindre enhetCent
Valutasymbol$
CentralbankReserve Bank of Australia

Vilken valuta används i Australien?

Australisk dollar (AUD) är den officiella valutan man använder i Australien.Valutakoden för australiensisk dollar är AUD och det här är en valuta som framförallt används i Australien men även på öar i Stilla havet. Det är Australiens centralbank, Reserve Bank of Australia (RBA), som ger ut valutan och sedlarna är gjorda av plast för att klara av vatten vilket kanske inte är så dumt då man betänker att de används flitigt i ö regioner. Hos oss så kan du ta reda på aktuell AUD kurs och beräkna den australiensiska dollarns värde mot SEK och andra valutor.

Historia och allmänt om Australiensisk dollar

I slutet av 1800-talet så var brittiska pund Australiens officiella valuta även om man också använde spanska dollar en hel del. För att motverka illegal användning av spanska dollar så bestämde man sig 1813 för att skära ut ett hål i mynten och de blev kända som "holey dollars". De här mynten var Australiens första typ av mynt. Man började med Sterling och brittiska mynt 1825 och använde dessa fram till 1910 då man införde den nya nationella valutan AUD.

År 1966 så ersatte man det australiska pundet med AUD. Det här är ju en av de valutor som man kan riskera att blanda ihop med den amerikanska dollarn och därför så kallas den ofta för aussie dollar för att det ska bli tydligt att det rör sig om AUD och inte om USD. Öarna Julön, Kiribati, Kokosöarna, Nauru, Norfolkön och Tuvalu ingår i en AUD valutaunion.

Australiensiska dollarns kurs

Den australiensiska dollarns kurs är starkt efterfrågad då denna valuta räknas som den femte mest handlade i världen. Då valutan används inom handeln och export av råvaror så påverkas AUD kursen en hel del av Kina och andra länder i Asien. På grund av hög räntenivå så används AUD ofta i så kallad carry handel med japanska yen. Den här handeln går ut på att en valuta med låg ränta säljs för att köpa en valuta med hög ränta.

Bild på Australiensisk 100 dollar sedel

Australiensisk 100 dollar sedel