Sankthelenskt pund (SHP) används som valuta i Sankta Helena

Omvandla SHP till SEK och få den aktuella valutakursen för Sankthelenskt pund

Sankthelenskt pund (SHP) används som valuta i Sankta Helena. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Sanktheleniska pund (SHP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SHP

NamnSHP – Sankthelenskt pund
ValutakodSHP
Mindre enhetPenny
ValutasymbolSh£
CentralbankGovernment of Saint Helena - GSH

Vilken valuta används i Sankta Helena?

I Sankta Helena som ligger i Leone i Afrika så använder man sig av Sankthelenskt pund som valuta. Valutakoden för Sankthelenskt pund är SHP och 1 pund delas in i 100 pence.

Sankthelenskt pund - Allmänt & Historia

Sankta Helena är beläget utanför den Afrikanska västkusten. Man använder även brittiska pund vid sidan om den lokala valutan, Sankthelenskt pund. Om du reser till Sankta Helena bör du dock ha i åtanke att detta inte är en legal betalningsmetod.

Man har använt sig av Sankthelenskt pund sedan 1976 då Government of Saint Helena införde valutan. Innan dess använde man sig av det brittiska pundet, det vill säga samma mynt och sedlar som används i Storbritannien.

Det som gör SHP eller Sankthelenskt pund unikt är att det har en fast växelpund till den brittiska valutan. Detta innebär att 1 SHP är alltid jämställt med den brittiska valutan. Du kan även använda dig av det brittiska pundet för att betala, även om detta inte är lagligt så är det accepterat. Det är dock ingenting som rekommenderas.

Valörer för valutan Sankthelenskt pund

  • Mynt: 1 och 2 Pund
  • Underenhet: 1 (penny), 2, 5, 10, 20 och 50 pence
  • Sedlar: 5, 10 och 20 SHP

Liksom för många andra valutor så finns det många olika valörer inom SHP, även dessa är att jämställa med det brittiska pundet. Det finns både sedlar och mynt samt ören. Mynten som finns tillgängliga och är vanligast att man använder sig av är 1 och 2 pund. Under dessa finns öre enheter som kallas 1 penny, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence och 50 pence. Sedlarna man använder sig av är 5, 10 samt 20 SHP.

Växelkurs - Sankthelenskt pund till svenska kronor

Eftersom det Sankhelenska pundet är likadant som pundet är även växelkursen densamma från svensk valuta till det sankhelenska pundet. Det innebär att en svensk krona är 0.07 Sankthelenska pund. 100 svenska kronor är istället 7.4 Sankthelenska pund.

Du bör alltid växla innan dess att du åker på semester till Sankta Helena. Detta beror på att landet du reser till kan ta ut en hög växlingsavgift och du kan därmed spara mycket pengar.

Bild på Sankthelenskt pund sedel

Sankthelenskt pund sedel, valuta Sankta Helena