Somalisk shilling (SOS) används som valuta i Somalia

Omvandla SOS till SEK och få den aktuella valutakursen för Somalisk shilling

Somalisk shilling (SOS) används som valuta i Somalia. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Somaliska shilling (SOS) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SOS

NamnSOS – Somalisk shilling
ValutakodSOS
Mindre enhetsenti
ValutasymbolSh.So
CentralbankBankiga Dhexe ee Soomaaliya - BDeS

Vilken valuta används i Somalia?

Somalia ligger i Afrika och där använder man sig av Somalisk shilling som valuta. Valutakoden för Somalisk shilling är SOS och det fullständiga namnet är Sosh- Shilling soomaali. Dock råder det idag politisk instabilitet i Somalia vilket har lett till att man inte enbart använder sig av valutan Somalisk shilling eller SOS utan även av Amerikansk dollar, Euro samt Emiratisk dirham.

Somalisk shilling - Allmänt & Historia

Valutan Somalisk shilling har funnits sedan 1976 då den ersatte den östafrikanska shillingen.Det är Bankiga Dhexe ee Soomaaliya som ger ut valutan. Banken grundades 1960 och ombildades 1975 precis innan valutareformen. Huvudkontoret ligger i Mogadishu, men i dagsläget vet man inte hur banken arbetar då de saknar en webbsida samt som det tidigare nämndes i texten så är Somalia politiskt instabilt i nuläget.

Det är osäkert för dig som vill resa till Somalia idag, om du trots det vill göra det bör du växla på hemmaplan eller använda dig av de annars accepterade valutorna.

Valörer för valutan Somalisk shilling

  • Mynt: 5, 10, 25, 50 och 100 Shillings
  • Underenhet: används ej längre, tidigare senti.
  • Sedlar: 5, 10, 20, 30, 50, 100, 500 och 1000 SOS

Det finns ett flertal olika valörer för den Somaliska shillingen. Vissa av dessa används inte längre som till exempel senti. Förut när man använde sig av senti så gick det 100 senti på en shilling. Mynten som används är däremot 5, 10, 25, 50 samt 100 Shillings.

Man använder sig även av sedlarna 5, 10, 20, 30, 50, 100, 500 samt 1000 Somaliska Shillings. 1000 shilling är alltså den högsta sedeln som finns tillgänglig att använda sig av. När man konverterar denna till svenska kronor så är den värd 12.68 svenska kronor.

Detta är alltså en valuta med ett väldigt lågt värde till den svenska kronan. Deras lägsta mynt 5 Shilling är enbart värt 6 svenska öre. Detta innebär att det är billigt för svenskar att bo och leva i Somalia. Just nu står valutan under inflation och därmed stiger den, därför är SOS en guldgruva för de som handlar med valutor.

Bild på Somalisk shilling sedel

Somalisk 500 shilling sedel, valuta Somalia