Syriskt pund (SYP) används som valuta i Syrien

Omvandla SYP till SEK och få den aktuella valutakursen för Syriska pund

Syriskt pund (SYP) används som valuta i Syrien. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Syriska pund (SYP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om SYP

NamnSYP – Syriskt pund
ValutakodSYP
Mindre enhetqurūsch / piaster
Valutasymbol
CentralbankCentral Bank of Syria - CBoS

Vilken valuta används i Syrien?

Man använder sig av Syriskt Pund som valuta i Syrien, valutan kallas lokalt även för Syriskt Lira. Det Syriska pundet har valutakoden SYP och valutasymbolen, S£. Befolkningen i Syrien refererar till valutan som Syrisk Lira och inte Syriskt Pund, vilket är den rätta benämningen. Valutan infördes år 1919 och ersatte den Osmanska Liran samt det Egyptiska Pundet som infördes efter första världskriget.

Syriskt Pund - Allmänt & Historia

Arabrepubliken Syrien är beläget i Mellanöstern och gränsar till Jordanien, Libanon, Israel, Irak samt Turkiet. Israel har även ockuperat delar av Syrien. Det bor över 22 miljoner människor i Syrien som idag tyvärr är ett krigshärjat område som inte går att besöka för tillfället.

Dessa två valutor hade alltså fungerat parallellt med varandra fram tills år 1919. År 1956 grundades banken som idag ger ut Syriskt pund. Denna bank heter Central Bank of Syria med kortformen CBoS. Huvudkontoret för banken ligger i Damaskus som också är Syriens huvudstad. Det är enbart Central Bank of Syria som har rättigheter till att ge ut det syriska pundet. Detta är för att undvika att värdet minskar.

Valörer för valutan Syriskt pund - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 2, 5, 10 och 25 Pound / Lira
  • Underenhet: används ej, tidigare qurūsch
  • Sedlar: 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 och 1000 SYP

Qurūsch var den lägsta valören inom Syriskt Pund. Detta har dock tagits bort och använts inte längre. När qurūsch användes var värdet 100 qurūsch för ett Syriskt Pund/Lira. Idag använder man sig av mynten 1, 2, 5, 10 och 25 Pund. Man har även sedlar, vilka är 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 och 1000 Syriskt Pund, SYP.

Sedeln med värdet 1000 är den högsta valören som man idag använder sig av i Syrien. Denna är värd 39 SEK vilket säger en hel del om landets ekonomi och det skick landet i övrigt befinner sig i. 1 SYP är värd 4 öre medan 10 SYP är värt 39 öre. 100 SYP är i dagsläget värt 3.94 SEK. Som svenskt kan man alltså bo och leva rikt i Syrien. Detta är dock inget rekommenderat semestermål på grund av landets nutida saknade stabilitet. Om du trots detta vill resa dit, bör du växla på hemmaplan.

Bild på Syriskt pund sedel

Syrisk 100 punds sedel, valuta Syrien