Thailändska Baht (THB) används som valuta i Thailand

Omvandla THB till SEK och få den aktuella valutakursen för Thailändska Baht

Baht (THB) Thai baht eller Thailändska Baht används som valuta i Thailand. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Thailändska Baht (THB) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om THB

NamnTHB - Thailändska Baht
ValutakodTHB
Mindre enhetSatang
Valutasymbol฿
CentralbankBank of Thailand

Vilken valuta används i Thailand?

Thailands officiella valuta är Baht eller Thailändska Baht och ges ut av Thailands centralbank, Bank of Thailand (BoT). Då Thai baht, som har valutakoden THB, infördes år 1897 så ersatte den valutan som kallades tical. Tical var namnet som sågs på engelska på sedlar fram till år 1925. 1 bacht delas upp i 100 satang. Hos oss så får du veta vad THB valutakursen står i just nu.

Thailändska Baht - Allmänt & Historisk utveckling

Bank of Thailand grundades den 10 december 1942 och har idag sitt huvudsäte i Thailands huvudstad Bangkok.

Thailändska Baht eller Thai baht, precis som pund, har sitt ursprung i en traditionell viktmassa. Värdet bestämdes av silver och vikt, och man tror att den här typen av valuta användes så tidigt som under Sukhothai perioden då man kallade mynten för phot duang. De tidiga mynten var silvermynt av olika vikt och ett av dessa var bahten, så man använde sig av uttrycket baht för mynt långt innan detta blev Thailands officiella valuta.

Under slutet av 1800-talet så var Thai baht knuten till det brittiska pundet. Det här gjorde att baht kursen hela till förändrades till dess att man istället knöt valutan till japanska yen under det andra världskriget. Efter kriget så satte man valutan baht till 20.8 baht per 1 USD och år 1978 så ändrades detta till 20 baht per USD.

Valörer för valutan Thailändska Baht

  • Mynt: 1, 2, 5 och 10 Baht
  • Underenhet: (1, 5 och 10 används sällan idag), 25 och 50 satang
  • Sedlar: 20, 50, 100, 500 och 1000 THB

Officiellt sett så dök fabriksproducerade mynt och sedlar upp i Thailand under Rattankosineran. 1857 så fick Thailand sitt första myntverk och man började tillverka silvermynt. 1897 så förenklade man mynten genom att begränsa de olika valörerna. Man gick då från 11 olika valörer till de två som fortfarande används, satang och baht.

Växelkurs för Bath

1997 så gick Thailand igenom en finanskris och Thailändska Baht förlorade då hälften av sitt värde vilket ledde till att man anammade en flytande växelkurs. Sedan kollapsen så har landet kommit igen och idag så kan man säga att Baht kursen har stabiliserat sig.

Bild på Thailändska Baht sedlar

Thailändska Baht sedlar och mynt, valuta Thailand