Somoni (TJS) används som valuta i Tadzjikistan

Omvandla TJS till SEK och få den aktuella valutakursen för Tadzjikistan Somoni

Somoni (TJS) används som valuta i Tadzjikistan. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Tadzjikistan Somoni (TJS) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TJS

NamnTJS – Tadzjikistan Somoni
ValutakodTJS
Mindre enhetdiram
ValutasymbolTs
CentralbankNational Bank of Tajikistan / Бонки миллии Тоҷикистон - NBoT

Vilken valuta används i Tadzjikistan?

Somoni eller Tadzjikistan Somoni är valutan som används i Tadzjikistan. Republiken Tadzjikistan är en stat i Centralasien. Valutakoden för Tadzjikistan Somoni är TJS. Underenheten kallas diram och 1 somoni är lika med 100 diram.

Tadzjikistan Somoni - Allmänt och historisk utveckling för valutan

Namnet för valutan, Somoni kommer från Ismoil Somoni. Han ses som grundaren av den första tadzjikiska nationen på 700-talet.

Fram till år 1994 hade Tadzjikistan använt sig av den ryska rubeln. Den ersattes senare av den Tadzjikistanska rubeln. Och den valutan blev i sin tur ersatt av Tadzjikistan Somoni i oktober år 2000. Växelkursen var 1 somoni = 1000 rubler.

Valutan Somoni blev därmed högt värderad vid sin introduktion och det gavs ut sedlar även i underenheten diram. År 2001 introducerades även mynten. Anledningen var att man under en tidsperiod ville avveckla användningen av sedlarna i diram för att ersätta dessa helt med mynt. Det var även första gången Tajikistan började använda sig av mynt utgivna från sin egen centralbank, National Bank of Tajikistan (NBoT). Somoni är den näst högst värderade valutan i Centralasien.

Valutan ges ut av National Bank of Tajikistan (NBoT) som ombildades år 1994 och har sitt huvudkontor i staden Dusjanbe.

Valörer för valutan Somoni

  • Mynt: 1, 3 och 5 Somoni
  • Underenhet: 5, 10, 20, 25 och 50 diram,
  • Sedlar: 1, 5, 20 och 50 diram; 1, 5, 10, 20, 50 och 100 TJS

Mynt finns i valörerna 5, 10, 20, 25 och 50 diram, samt i valörerna 1, 3 och 5 somoni. Mynten präglas av Goznak i St. Petersburg, Ryssland. De tillverkas av mässing och stål. Mynten med värdet 3 och 5 somoni introducerades först år 2003. På mynten används olika motiv med viktiga historiska händelser.

Sedlar finns i valörerna 1, 5, 20 och 50 diram, samt i valörerna 1, 5, 10, 50, 100, 200 och 500 somoni. Ismoil Somoni själv finns avbildad på 100 somoni-sedeln. På de andra sedlarna finns andra viktiga personer i Tadzjikistans historia, bland annat Bobojon Gafurov, Abuali ibn Sino och Mir Said Alii Hamadoni. De nya sedlarna som gavs ut i en serie år 2010 har fått förbättrad säkerhet. Flera olika färger används på sedlarna och det finns bruna, röda och blå sedlar.

Bild på Tadzjikistan Somoni mynt

Tadzjikistan Somoni mynt, valuta Tadzjikistan