Turkmensk Manat (TMT) används som valuta i Turkmenistan

Omvandla TMT till SEK och få den aktuella valutakursen för Turkmenistan Manat

Turkmensk Manat (TMT) används som valuta i Turkmenistan. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Turkmenistan manat (TMT) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TMT

NamnTMT – Turkmenistansk manat
ValutakodTMT
Mindre enhettenge
ValutasymbolT
CentralbankCentral Bank of Turkmenistan, CBT

Vilken valuta används i Turkmenistan?

Manat eller Turkmenistansk Manat är valutan som används i Turkmenistan, en republik i Centralasien. Valutakoden för valutan, Turkmensk Manat är TMT. Underenheten är tenge och 1 manat = 100 tenge.

Turkmenistansk Manat - Allmänt och historisk utveckling av valutan i Turkmenistan

Namnet Manat kommer från det ryska ordet "moneta" som betyder mynt. Manat hade tidigare använts som ett namn för den sovjetiska rubeln i en stor del av Turkmenistan. Ofta används förkortningen m för manat, det vill säga 1000 m är till exempel 1000 manat.

I november 1993 introducerades valutan Manat. Den ersatte den ryska rubeln enligt växelkursen 1 manat = 500 rubel. Denna första variant av valutan manat hade valutakoden TMM. Sedan drabbades valutan av mycket hög inflation. Metallen som användes för den första serien mynt med valörer i underenheten tenge blev faktiskt mer värd än mynten själva.

I januari 2009 kom en ny Turkmenistansk Manat med den nuvarande valutakoden TMT. När den introducerades kunde 5000 gamla manat växlas till 1 ny manat. Valutan ges ut av Central Bank of Turkmenistan (CBT). Den grundades i november 1993 och har sitt huvudkontor i staden Ashgabat.

Valörer för valutan Turkmenistansk Manat

  • Mynt: 500 och 1000 Manat
  • Underenhet: används ej, tidigare tennesi
  • Sedlar: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000 och 10.000 TMM

Mynt finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 och 50 tenge, samt i valörerna 1 och 2 manat.

1, 2 och 5 tenge-mynten är gjorda av stål med en skyddande beläggning av nickel. 10, 20, och 50 tenge-mynten är gjorda av mässing. På mynten finns inget porträtt av ett nuvarande statsöverhuvud, utan istället har mynten en karta över Turkmenistan. I förgrunden av kartan finns ett välkänt monument i Ashgabat. Detta monument representerar självständighet och byggdes för att minnas Turkmenistans självständighetsdag, den 27:e oktober 1991.

Sedlar finns i valörerna 1, 5, 10, 20, 50, 100 och 500 manat. Regeringen i Turkmenistan ville motverka en personkult som bildats kring den första presidenten Saparmurat Niyazov som ses som Turkmenistans landsfader. Därför används hans porträtt numera enbart på sedeln med valören 500 manat. Andra sedlar har motiv av bland annat välkända byggnader i Ashgabat och viktiga personer i Turkmenistans historia såsom Ahmed Sanjar, Oghuz Khan och Magtymguly Pyragy.

Bild på Turkmenistansk manat mynt

Turkmenistansk Manat mynt, valuta Turkmenistan