Pa’anga (TOP) används som valuta i Tonga eller Tongaöarna

Omvandla TOP till SEK och få den aktuella valutakursen för valutan Pa’anga

Pa’anga (TOP) används som valuta i Tonga eller Tongaöarna. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Pa’anga (TOP) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TOP

NamnTOP – Pa’anga
ValutakodTOP
Mindre enhetseniti
ValutasymbolT$
CentralbankNational Reserve Bank of Tonga / Pangikē Pule Fakafonua ʻo Tonga - NRT

Vilken valuta använder man i Tonga?

I Tonga använder man sig av Pa'anga som valuta. Det fullständiga namnet för Pa'anga är Tonga Pa'anga. Lokalbefolkningen refererar oftast till denna valuta som dollar, Valutakoden för Pa'anga är TOP och valutan infördes år 1967.

Tonga Pa'anga - Allmänt & Historisk utveckling av Tongas valuta

Tonga är en liten självständig stat som officiellt kallas för Konungariket Tonga. Denna stat är belägen i mitten av Stilla Havet och innefattar hela 176 öar som är väldigt utspridda över ett stort område. Endast 52 av öarna är bebodda och idag börjar intresset växa för detta dolda och magiska paradis.

Tidigare använde man sig av det tonganska pundet i Tonga. Valutan ges i dagsläget ut av National Reserve Bank of Tonga vilken grundades år 1989 och har sitt huvudkontor i Nuku'alofta som är Tongas huvudstad. Ända sedan starten av banken, har den haft i uppgift att ge ut Tongas lokala valuta. Dessförinnan var det en annan bank som hade uppdraget.

Valörer för valutan Pa'anga - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 2 Paʻanga (används i regel ej till vardags)
  • Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 seniti ¢
  • Sedlar: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 TOP

Det finns olika valörer inom Pa'anga och de mynt som finns är 1 och 2 Pa'anga. Dessa används som regel inte till vardags även om det inte är ovanligt att det förekommer. Anledningen till att de används sällan är att det även finns sedlar med samma värde. Under dessa sedlar finns seniti och värdet på 1 Pa'anga är 100 seniti.

De senitimynt som finns är 1, 2, 5, 10, 20 samt 50 seniti. Man använder sig även av sedlarna 1, 2, 5, 10, 20 samt 50 Tonga Pa'anga - TOP. Den högsta sedeln är 50 TOP, vilket motsvarar 209 svenska kronor. 1 seniti är däremot bara 4 öre. Seniti är som tidigare nämndes den lägsta valören som man använder sig av på Tonga.

Värdet i svenska kronor i förhållande till den högsta sedeln på Tonga visar att den svenska kronan generellt sett har ett högre värde än Tonga Pa'anga, som dessutom ligger under inflation i nuläget.

Bild på Pa'anga sedel

Paanga sedel, valuta Tonga