Trinidaddollar (TTD) används som valuta i Trinidad och Tobago

Omvandla TTD till SEK och få den aktuella valutakursen för Trinidaddollar

Trinidaddollar (TTD) eller Trinidad och Tobago dollar används som valuta i Trinidad och Tobago. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Trinidaddollar (TTD) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TTD

NamnTTD – Trinidaddollar
ValutakodTTD
Mindre enhetCent
ValutasymbolTT$
CentralbankCentral Bank of Trinidad and Tobago - CBTT

Vilken valuta används i Trinidad och Tobago?

Trinidaddollar eller TT$ -Trinidad & Tobago dollar används i Republiken Trinidad och Tobago och infördes år 1964. Valutakoden för Trinidaddollar är TTD. Den förkortas normalt med ett dollartecken, $, men mer korrekt är det att använda valutasymbolen, TT$, för att inte förväxla valutan med övriga dollarvalutor i världen.

Innan man använde Trinidad & Tobago dollar som valuta i Trinidad och Tobago, använde man brittisk valuta eftersom landet tidigare var en brittisk koloni, men är från allra första början en spansk koloni. Idag är det en stat som består av två stora och 21 små öar i Västindien. Öarna sägs ha upptäckts av Christopher Columbus år 1498.

Den 31 augusti 1962 blev Trinidad och Tobago självständigt men de blev inte en republik förrän den 1 augusti 1976. Det är en väldigt mångkulturell stat med en befolkning på cirka 1,2 miljoner.

Valutan Trinidaddollar ges idag ut av Central Bank of Trinidad and Tobago. Centralbanken ligger i Eric Williams Plaza som är den högsta byggnaden i hela Republiken av Trinidad och Tobago.

Valörer för Trinidad & Tobago dollarn

  • Mynt: inga Dollarmynt
  • Underenhet: 5, 10, 25 och 50 cents
  • Sedlar: 1, 5, 10, 20 och 100 TTD

Den 14 december 1964 släppte Centralbanken i Trinidad och Tobago de första sedlarna i valörerna $ 1, $ 5, $ 10 och $ 20.

År 1966 infördes de första mynten i valörerna 1 ¢, 5 ¢, 10 ¢, 25 ¢ och 50 ¢.

Den 6 juni 1977 släpptes ytterligare sedlar i $ 50 och $ 100, men $ 50 togs snabbt ur bruk på grund av att en transport med pengar stals.

År 2002 infördes nya dollarsedlar i valörerna $ 1 och $ 20. Året därefter infördes nya $ 1, $ 5, $ 10 och $ 100. Sedlarna hade då förändrats lite och fått fler säkerhetsfunktioner och en mörkare färg.

Under 2012 firade folket deras självständighet och då återinfördes $ 50. På framsidan av sedeln syns en rödfärgad kardinalfågel och runt mitten av en vapensköld står där en minnestext. Två versioner av denna valör har släppts, en med minnestexten och en utan.

Bild på Trinidaddollar sedel

Trinidad 100 dollar sedel, valuta Trinidad och Tobago