Tanzanisk shilling (TZS) används som valuta i Tanzania

Omvandla TZS till SEK och få den aktuella valutakursen för Tanzanisk shilling

Tanzanisk shilling (TZS) används som valuta i Tanzania. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Tanzaniska shilling (TZS) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TZS

NamnTZS – Tanzanisk shilling
ValutakodTZS
Mindre enhetsenti
ValutasymbolTSh eller x/y
CentralbankBank of Tanzania

Vilken valuta används i Tanzania?

I Tanzania använder man sig av Tanzanisk Shilling som valuta. Valutakoden för Tanzanisk Shilling är TZS och i dagligt tal refererar man även till valutan som Shilingi Tanzania.

Tanzanisk Shilling - Allmänt och historisk utveckling av valutan

Tanzania är en stat som är belägen i Östafrika och gränsar till bland annat Kenya, Rwanda, Uganda, Burundi, Kongo, Malawi, Moçambique och Zambia. Det beräknas bo cirka 38 miljoner människor i Tanzania och här är den officiella valutan TSh - Tanzanisk Shilling.

Tanzanisk shilling har funnits ända sedan år 1966 då den ersatte den Östafrikanska Shillingen. I samband med att man bytte ut valutan grundades även Bank of Tanzania år 1965, som har ensamrätt att ge ut Tanzanisk Shilling. De har sitt huvudkontor i Dar es-Salaam som är den största staden och ett ekonomiskt centrum i landet.

Även om Dar es-Salaam inte är den riktiga huvudstaden, fungerar den som huvudstad till stor del. Den riktiga huvudstaden är Dodoma. Bank of Tanzania har ensamrätt att ge ut Tanzanisk Shilling. Om någon annan bank skulle göra detta skulle det innebära ett grovt brott.

Valörer för Tanzaniska Shilling - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 5, 10, 20, 50, 100 och 200 shilling
  • Underenhet: 5, 10, 20 och 50 senti
  • Sedlar: 500, 1000, 2000, 5000 och 10 000 shilling

De olika valörer som finns för valutan Tanzaniska Shilling är bland annat sentimynten. En Shilling är värd 100 senti och mynten finns i valörerna 5, 10, 20, samt 50 senti. Därefter finns det även mynt i Shilling, vilket är de olika valörerna 1, 5, 10, 20, 50, 100 samt 200 Shilling.

Det finns även sedlar som man använder sig av. Dessa är 500 Shilling, 1000 Shilling, 2000 Shilling, 5000 Shilling samt 10.000 Shilling. 10.000 Shilling som är den högsta sedeln i Tanzania och är endast värd 40 SEK när man konverterar den till Svenska kronor. 5 Shilling har ett värde av 2 öre.

De olika senti som finns och som man använder sig av har ett obefintligt värde i SEK. Detta innebär att man inte kan konvertera dem till svenska kronor då de anses värdelösa och inte har något värde alls. Tanzania har en väldigt lågt utvecklad ekonomi när man jämför den med den svenska ekonomin.

Bild på Tanzanisk shilling sedel

Tanzanisk 1000 shilling sedel, valuta Tanzania