Bolivar Fuerte (VEF) används som valuta i Venezuela

Omvandla VEF till SEK och få den aktuella valutakursen för Venezuelansk bolivar fuerte

Bolivar Fuerte (VEF) används som valuta i Venezuela. Här får du enkelt aktuell växlingskurs genom att konvertera Venezuelanska Bolivar Fuerte (VEF) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om VEF

NamnVEF – Venezuelansk Bolivar Fuerte
ValutakodVEF
Mindre enhetcentimo
ValutasymbolBs. F
CentralbankBanco Central de Venezuela - BCV

Vilken valuta används i Venezuela?

I Venezuela använder man sig av Venezuelansk Bolivar Fuerte som valuta. Valutakoden för Venezuelanskt Bolivar Fuerte är VEF och valutasymbolen är Bs. Venezuela är beläget i norra Sydamerika och är en stat som gränsar till Brasilien.

Bolivar Fuerte - Allmänt & Historisk utveckling av valutan

I dagligt tal när man refererar till valutan, Bolivar Fuerte säger man enbart Bolivar. Man införde valutan år 2008, vilket innebär att den är en relativt ny valuta som inte har funnits med under ett längre tag. Valutan fick sitt namn, Bolivar Fuerte, efter den tidigare valutan Bolivar som infördes år 1879. Den valutan i fick i sin tur sitt namn efter Simon Bolivar.

Det är Banco Central de Venezuela som ger ut Bolivar Fuerte valutan. Kortnamn för Banco Central de Venezuela är BCV. Banken ombildades 1999 och huvudkontoret ligger i Caracas. Om du planerar att göra en resa till Venezuela som turist bör du växla på hemmaplan. Detta är på grund av att de lokala bankerna kan ta ut en hög växlingsavgift för dig och därmed kan du spara pengar.

Valörer för Venezuelansk Bolivar Fuerte

  • Mynt: 1 bolívar
  • Underenhet: 1 centimo, 5, 10, 12.5, 25, 50 centimos
  • Sedlar: 2, 5, 10, 20, 50, 100 VEF

Venezuelansk Bolivar Fuerte har liksom de flesta andra valutor ett flertal valörer. Den lägsta valören heter centimo. Det går 100 centimos på en Bolivar. 1 centimo är den absolut lägsta enheten. Därefter använder man sig även av 5, 10. 12.5, 25 och 50 centimos. Det finns även 1 Bolivar som mynt. Därefter finns det sedlar i form av 2, 5, 10, 20, 50 och 100 VEF. 1 VEF är 1.35 svenska kronor. Detta innebär att 1 VEF har ett högre värde än en svensk krona. 100 VEF som är den högsta sedeln är 136 svenska kronor.

Då detta är landets högsta sedel visar det på att Venezuelansk Bolivar Fuerte ligger betydligt lägre än den svenska kronan. Detta är någonting man i många fall kan se på det högsta värdet på en sedel. Där av betyder det att den svenska kronan är betydligt starkare än Venezuelansk Bolivar Fuerte även om den har ett lägre värde.

Bild på Venezuelansk Bolivar Fuerte sedel

Venezuelansk 100 bolivar fuerte sedel, valuta Venezuela