Vatu (VUV) används som valuta i Vanuatu

Omvandla VUV till SEK och få den aktuella valutakursen för Vanuatu vatu

Vatu (VUV) eller Vt -Vanuatu vatu används som valuta i Vanuatu. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Vanuatu vatu (VUV) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om VUV

NamnVUV – Vatu
ValutakodVUV
Mindre enhetIngen underenhet används
ValutasymbolVt
CentralbankReserve Bank of Vanuatu - RBV

Vilken valuta används i Vanuatu?

Valutan som man använder sig av i Vanuatu heter Vatu, formellt Vanuatu Vatu med valutakoden VUV. Det som gör denna valuta unik är att den saknar underenheter till Vatun. Det finns inga ören eller dylikt och valutan har heller inte haft underenheter tidigare. Vanuatu är en östat som ligger i Melanesien och Stilla Havet och det bor cirka 200 000 människor där.

Vanuatu Vatu - Allmänt & Historisk utveckling av valutan

Valutan, Vatu infördes år 1983 och ersatte då det nya hebriderna pound som var den tidigare officiella valutan i Vanuatu samt även den australienska dollarn som användes som faktisk valuta. Det betyder med andra ord att den nya hebriderna poundet aldrig användes i Vanuatu.

Det är Reserve Bank of Vanuatu med kortnamnet RBV som ger ut valutan Vatu. Banken grundades år 1980 och är den enda bank som någonsin har gett ut valutan. Den har även ensamrätt på att ge ut valutan, Vatu. Huvudkontoret för Reserve Bank of Vanuatu ligger i Port Vila som både är den största staden och huvudstaden i Vanuatu.

Valörer för valutan Vatu

  • Mynt: 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 Vatu
  • Underenhet: saknas helt
  • Sedlar: 100, 200, 500, 1000 och 5000 VUV

De mynt som finns och som man använder sig av är valörerna 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 Vatu. Därefter använder man sig av sedlarna 100, 200, 500, 1000 och 5000 Vatu eller VUV. På 5000-sedeln har man avbildat ett hopptorn som är tillverkat av bambu. Detta hopptorn ligger på en ö som heter Pentecoast. En lokal sed inspirerar unga män att hoppa från bambutornet med en lian kring fötterna. Det är detta som har inspirerat till dagens extremsport Bungyjump.

Växelkurs Vatu till Svenska kronan

1 VUV är den lägsta valör som man har i Vanuatu. Denna har ett värde av 8 öre. 5000 VUV är den högsta sedeln och konverterad till svenska kronor är den värd 403 SEK. 100 VUV är värt 8 kronor och 1000 VUV är värt cirka 80 kronor. Vanuatu ses som ett dolt semesterparadis som världen idag har fått upp ögonen mer för och som idag lockar turister.

Bild på Vatu sedel

200 valu sedel, valuta Vanuatu