Jemenitisk rial (YER) används som valuta i Jemen

Omvandla YER till SEK och få den aktuella valutakursen för Jemenitisk rial

Jemenitisk rial, YER (Yr -Yemeni rial) eller jemenitisk riyal används som valuta i Jemen. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Jemenitisk rial (YER) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om YER

NamnYER – Jemenitisk rial
ValutakodYER
Mindre enhetFils
Valutasymbol
CentralbankCentral Bank of Yemen - CBY

Vilken valuta används i Jemen?

I Jemen använder man sig av Jemenitisk rial som valuta. I Jemen kallar man valutan för Yemeni Rial och Jemenitisk Rial har valutakoden YER. Tidigare använde man sig av fils i valutan. Fils är idag borttagen på grund av det låga värdet som den hade och den ledde enbart till att invånarna i Jemen gick omkring med stora opraktiska mängder med mynt.

Jemenitisk rial - Allmänt & Historisk utveckling av valutan

Jemen är en stat som ligger på Arabiska halvön och även i Sydvästra Asien. Det bor över 23 miljoner människor i Jemen använder man sig av Jemenitisk rial som valuta sedan år 1991som då ersatte den tidigare valutorna, Nordjemenitiska rialen och den Sydjemenitiska dinaren. Valutan Jemenitisk rial kompeltterades även med mynt år 1993.

Tidigare var landet Jemen splittrat. När det återförenades år 1991, infördes Jemenitisk Rial som valuta. Då ersatte den de tidigare valutor som hade använts i Jemen samt kompletterades med mynt. Det är Central Bank of Yemen som ger ut Jemenitisk Rial. Den grundades år 1971 och har sitt huvudkontor i Sana, som även är huvudstaden i Jemen samt en av de största städerna i landet.

Valörer för Jemenitisk rial - Sedlar och mynt

  • Mynt: 1, 5, 10 och 20 Riyal
  • Underenhet: används ej idag, tidigare fils
  • Sedlar: 50, 100, 200, 500 och 1000 YER

De tidigare mynten flis hade ett värde där en Rial motsvarade 100 flis. Idag heter de mynt som man använder sig av Rial, vilket även är namnet på landets sedlar. De mynt som finns är 1, 5, 10 samt 20 Rial.

De sedlar som man använder sig av är 50, 100, 200, 500 och 1000 Jemenitisk Rial. 1000 YER är landets högsta sedel och när man konverterar den till SEK har denna ett värde av 40 SEK och 10 öre. 1 YER är värd cirka 4 öre, medan 100 YER är värd 4 SEK.

På grund av landets instabila förhållanden är ekonomin inte speciellt utvecklad i Jemen och landet är präglat av fattigdom. Om du planerar att göra en resa till Jemen, bör du växla pengar före avresan. På så sätt försäkrar du dig mot att du slipper de Jemens höga avgifter hos bankerna, vilket är en onödig kostnad.

Bild på Jemenitisk rial sedel

Jemenitisk rial sedel, valuta Jemen