Australien valuta

I Australien används Australisk dollar som valuta. Det finns även andra länder som använder Australiska dollar som valuta. Dessa är bland andra, Kiribati, Nauru och Tuvalu. Läs mer här om Australiens valuta som betalningsmedel och hur du enklast växlar Australiska dollar samt hittar den dagsaktuella valutakursen för AUD.
Australien valuta

Vilken valuta har Australien & Sydney?

Australiensisk dollar används som valuta i Australien. Den australienska dollarn infördes år 1966 och ersatte då den tidigare valutan som var det australienska pundet. Valörerna i den australienska dollarn består av 5, 10, 20, 50, och 100 i sedlar samt mynten 1 och 2 dollar, 5, 10, 20 och 50 cent.

Valutor och betalningsmedel som accepteras i Australien

Det är alltid bra att komma ihåg att ha tillgång till kontanter men att betala med kreditkort i Australien är oftast inget problem. De vanligaste konto- och kreditkorten som Visa, Mastercard, Amex, Maestrocard fungerar bra som betalmedel. Mindre restauranger eller affärer kan dock kräva kontanter som betalmedel.

Det finns gott om bankomater i Australien där man kan göra uttag med ovannämnda bankkort. Det är oftast enbart i Europa som man kan göra uttag från bankomat utan extra avgift så det kan vara bra att planera sina uttag och minimera uttagsavgifter genom att ta ut en störe summa pengar i taget. Växling av utländsk valuta och resecheckar går bra på flygplatser, banker, postkontor samt på vissa större hotell. Resecheckar i AUD eller USD accepteras i Australien.

Öppettider för banker i Australien

Öppettider för banker i Australien är vanligtvis måndag till fredag 09.30 – 16.00 samt vissa banker, lördagar kl. 09.30 – 12.30. Innan resan till Australien är det bra att ha koll på den rådande australienska dollarkursen för att veta hur mycket tillgångar du har i reskassan.

Australiens huvudstad är Sydney och andra stora städer omfattar Melbourne, Adelaide, Perth och Brisbane. Australien har alltid varit i kärt resmål för svenskar och andra resenärer världen över.

Det varierande landskapet, de livliga städerna fylld med sevärdheter och för att inte glömma de sagolikt vackra stränderna, så är det inte konstigt att förstå att så många vill besöka Australien. Landet är även känt för dess utomstående gästfrihet och vänlighet gentemot turister och till råga på det så har Australien ett fantastiskt klimat.