Valuta Cypern

Euro (EUR) används som valuta på Cypern (södra delen). Man använder sig av Turkiska Lira som valuta på i den norra delen av Cypern. Tidigare var Cyperns valuta cypriotiska pund men ersattes av euron 1 januari 2008. Här kan du enkelt få dagsaktuell eurokurs för Cypern.

Valuta Cypern Euro

Vilken valuta har Cypern?

Euro (EUR) används som valuta på Cypern. Det är den södra delen av Cypern som använder sig av euro. Tidigare var landets valuta cypriotiska pund men ersattes av euron 1 januari 2008.

Cypern använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt.

Vilken valuta använder norra Cypern?

Viktigt att komma ihåg om man åker till norra Cypern är att den delen av Cypern tillhör Turkiet som inte tillhör EU och använder därför inte Euro som valuta. Norra Cypern använder Turkisk Lira som valuta. Dagens eurokurs och kursen för Turkisk Lira kan du enkelt kolla upp med vår valutakonventerare.

Bästa växlingskurs för Cyperns valuta Euro

Cyperns alla banker samt växlingskontor erbjuder möjligheten att växla utländsk valuta samt resecheckar. Man har även möjlighet att växla utländsk valuta på de flesta större hotellen. Det förmånligaste sättet att växla till sig euro är oftast att ta ut pengar från bankomat. Det är sällan som svenska banker tar ut någon avgift från uttag inom Europa och växelkursen brukar i allmänhet vara bra.

Bankomater finns i alla större städer och är enkla att hitta på turistorter runt om på Cypern. Alla större kreditkort, resecheckar, eurocheckar samt bankcheckar accepters som betalmedel på Cypern.

Cyperns huvudstad är Nicosia och andra större städer är Limassol, Larnaca, Kyrenia och Paphos. Cypern är en mycket populär semesterdestination och här hittar man några av Europas vackraste stränder.