Turkisk lira (TRY) används som valuta i Turkiet

Omvandla TRY till SEK och få den aktuella valutakursen för Turkiska lira

Turkisk lira (TRY) används som valuta i Turkiet. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Turkiska lira (TRY) till svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om TRY

NamnTRY – Turkisk lira
ValutakodTRY
Mindre enhetkuruş
Valutasymbolt
CentralbankTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB

Vilken valuta används i Turkiet?

I Turkiet använder man Turkisk lira som valuta. Turkisk lira förkortas TL och hänvisas till som Türk Lirasi i Turkiet. Valutakoden för Turkisk Lira är TRY.

Turkisk lira - Allmänt och historisk utveckling av valutan

Turkiet är en republik som ligger i sydvästra Asien samt sydöstra Europa. Detta är alltså ett land som är beläget på två kontinenter. Det bor totalt över 77 miljoner människor i Turkiet och de använder sig av turkisk lira som valuta och betalningsmedel. Turkisk lira används även som valuta i den turkcypriotiska delen i Cypern.

Turkisk lira har fast kurs till Euro

Valutan, Turkisk Lira tillkom år 2005 då den gamla valutan hade drabbats av en hög inflation. Den ersatte därmed den tidigare liran och en miljon av den gamla turkiska Liran växlades in mot en ny Turkisk Lira. Innan bytet var en miljon av den gamla liran värd 5 SEK och sågs som den lägst värderade valutan i hela världen. Den nya Turkiska Liran håller idag en betydligt mer stabil kurs gentemot Euron och ges ut av Turkiets centralbank som har sitt huvudkontor i Ankara.

Valörer och växelkurs för Turkiska lira

  • Mynt: 1 lira
  • Underenhet: 1, 5, 10, 25 och 50 kuruş
  • Sedlar: 5, 10, 20, 50, 100 och 200 lira

Det lägsta myntet som finns och som man använder sig av är 1 kuruþ. Därefter finns 5, 10, 25 samt 50 kuruþ. Det går 100 kuruþ på en lira. 1 lira existerar även som mynt. Man har även sedlar som man använder sig av.

Alla sedlar kallas för lira och de finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100 samt 200 lira. 200 lira är alltså den högsta valören som används i Turkiet medan 1 kuruþ är den lägsta. 1 kuruþ har ett värde av 3 öre när man konverterar det till SEK medan 200 Lira har ett värde av 641 SEK.

Turkiet är ett populärt turistmål. Delvis är det relativt billigt att flyga till Turkiet samt att bo på ett hotell och leva gott. Du bör dock se upp för turistfällor som svarttaxi och restauranger efter turistgatorna. Dessa tar oftast överdrivet mycket betalt. Ett gott råd är att växla på hemmaplan.

Bild på Turkisk lira sedel

Turkisk lira sedel, valuta Turkiet