Valuta Finland

Finlands valuta är euro. Euron har används som valuta i Finland sedan 1 januari 2002 som då ersatte den gamla valutan Finsk mark. Här kan du enkelt få dagsaktuella valutakurser för Finland samt få information om hur du kan växla euro till bästa växlingskurs.

Valuta i Finland, Helsingfors, Euro

Vilken valuta har Finland för valuta?

Euro används som valuta i Finland sedan 1 januari 2002, då landet övergick från Finska mark till euro. Finland använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt. Bankomater finns i alla större städer och eurokursen för idag kan du enkelt kolla upp med vår valutaomvandlare.

Växla Finlands valuta euro till bästa växlingskurs

Det går bra att växla utländsk valuta och resecheckar i alla banker och växlingskontor. Bankerna i Finland har öppet enbart måndag till fredag men bankomaterna har öppet 24 timmar om dygnet. Det kan vara skäl att göra uttag i bankomat istället för att växla på växlingskontor eftersom man oftast får mer för pengarna då. Bankernas växelkurser brukar vara väldigt bra samt att inom Europa brukar ingen avgift dras.

Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Finland

Kreditkort som Visa, Amex, Eurocard och Mastercard accepteras i alla hotell, restauranger, butiker etc. De större hotellen erbjuder även valutaväxling. Finland har som Sverige gått allt mer till att man använder bankort för betalningar på de flesta ställen men givetvis så godtags även kontanter.

Det är tryggt att handla med bankort i Finland och liksom i Sverige så behövs oftast kod för att genomföra köp men det går även bra att använda sig av legitimation i samband med kortköp. Det är sällan man kan använda sig av någon annan valuta än euro i Finland men det kan finnas undantag i turistområden i Helsingfors där man eventuellt kan använda sig av Svenska kronor eller Amerikanska dollar som betalmedel. Växlingskursen brukar i dessa fall inte vara fördelaktiga så vi rekommenderar att antingen växla till euro eller använda betalkort.

Öppettider för banker i Finland & Allmän information

De flesta banker i Finland har öppet måndag till fredag 09.00 - 16.00 och har stängt lördag och söndag. Banker online i Finland kan vanligtvis användas dygnet runt alla dagar i veckan.

Finlands huvudstad är Helsingfors och andra större städer är Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Björneborg och Vasa. Helsingfors och Åbo är populära resmål för kortare dagsutflykter eller weekendresor för svenskar.

Detta beror på närheten samt att det är så enkelt att ta sig till dessa städer med båt från Stockholm. Bland de populäraste platserna att åka i Åbo är Mumindalen och vattenparken med kombinerat spa och hotell. Helsingfors är populärt för shopping, dess fantastiska arkitektur samt för ett rikt nattliv.