Valuta Sydafrika

Sydafrikansk Rand används som valuta i Sydafrika. Läs mer här om Sydafrikas valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar Sydafrikanska Rand, vilka andra betalmedel du kan använda i Sydafrika samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för ZAR, Sydafrikansk Rand.

Sydafrika Kapstaden valuta rand

Vilken valuta har Sydafrika?

Sydafrikansk Rand används som valuta i Sydafrika. Den Sydafrikanska randen infördes 1961 då den ersatte den tidigare valutan som var det Sydafrikanska pundet. 

Sydafrikansk Rand finns i valörerna 1,2 och 5 Rand, i underenheterna 5, 10, 20 och 50 cents samt i sedelvalörerna 10, 20, 50, 100 och 200 ZAR.

Förutom Sydafrika så används Rand även som parallell valuta till den egna valutan i Lesotho, Swaziland och i Namibia.

Växla till Rand & Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Sydafrika

De flesta butiker och restauranger i Sydafrika accepterar bankkort som Visa, Mastercard och Amex. På många ställen i landet är det så välutvecklat att de till och med använder sig av trådlösa kortterminaler, vilket gör det tryggare att använda kort vid betalning.

Det är dock bra att alltid ha kontanter tillgängliga i form av den lokala valutan. Innan resan till Sydafrika kan det vara bra att kolla upp den aktuella valutakursen för Sydafrikansk Rand.

Bankomater hittar man så gott som överallt i de bebodda områdena i Sydafrika, så det är absolut inget problem att göra uttag av kontanter i landet. Det är dock bra att komma ihåg att uttagen som oftast är avgiftsbelagda. Det går även bra att använda sig av resecheckar i Sydafrika men växelkursen brukar i allmänhet vara upp till 10% sämre jämfört med om man växlar in kontanter.

Det brukar i allmänhet även vara accepterat att använda sig av Amerikanska dollar i Sydafrika och på vissa ställen kan man även växla in Euro. Bra att veta är att det finns en begränsning över hur mycket Rand man kan ta med sig in i landet.

Införselbegränsningen är på 25.000 Sydafrikanska Rand och om man vill ta in mer pengar bör det vara i form av USD. Det finns en hel del förfalskade 200 ZAR som finns kvar från året 1994 och det gäller att se upp för dem för att undvika att bli lurad.

Sydafrika är populärt resmål för dess safariparker där man kan uppleva Afrikas rika djurliv på nära håll. Då man befinner sig i södra delarna av Sydafrika är det ett måste att besöka den berömda Kapstaden och även passa på att besöka några av Sydafrikas fantastiska vingårdar.