Tjeckien valuta

Tjeckisk krona används som valuta i Tjeckien. Läs mer här om Tjeckiens valuta som betalningsmedel samt hur du enklast växlar till Tjeckiska kronor, vilka andra betalmedel du kan använda i Tjeckien samt här hittar du även den dagsaktuella valutakursen för CZK, Tjeckisk krona.

Tjeckien valuta kronor vacker stad

Vilken valuta har Tjeckien?

Tjeckisk krona (eller koruna) är valutan som används i Tjeckien. Den tidigare valutan som var den Tjeckoslovakiska kronan ersattes vid delningen av Tjeckoslovakien i februari 1993 till den nuvarande Tjeckiska valutan, Tjeckisk krona.

Den Tjeckiska kronan finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 och 50 koruna mynt samt i sedelvalörerna 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 Tjeckiska kronor. De tidigare underenheterna som bestod av mynten 10, 20 och 50 haléř används inte längre.

Växla till Tjeckiska kronor till bästa kursen

Vill man växla till sig Tjeckisk krona i Sverige redan innan avfärden till Tjeckien så går det bra. Det går även bra att växla på plats i någon av de flertal banker och växlingskontor som finns i landet. Man får oftast den bästa växlingskursen genom att växla till sig den lokala valutan på banken i Tjeckien.

Det finns även gott om bankomater i Tjeckien, speciellt i de större städerna som exempelvis Prag. Det kan vara värt att göra uttag i bankomat istället för att växla till sig Tjeckisk krona på växlingskontor.

Din egen bank har troligtvis en bättre kurs och det är sällan man behöver betala uttagsavgift inom Europa. Bankomaterna i Tjeckien har öppet dygnet runt. För att ta reda på hur mycket Tjeckiska kronor du får till reskassan för dina svenska kronor, använd gärna vår exakta valutakonventerare.

Betalningsmedel och andra valutor som accepteras i Tjeckien

Bank- och kreditkort som Mastercard, Visa och Amex brukar för det mesta accepteras som betalmedel och göra uttag med från bankomater i Tjeckien (eventuellt påslag kan förekomma). Det går även bra att betala med Euro i exempelvis staden, Prag.

Prag som är Tjeckiens huvudstad är en populär destination för speciellt weekendresor. Prag är en mycket vacker stad med unik arkitektur och fantastisk shopping. Prisnivån i Tjeckien är lägre än i Sverige så man har möjlighet att lyxa till semestern lite extra med fint boende, shopping och god mat.