1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
PGK per 1 USD
Papua Nya Guinea Kina
Papua Nya Guinea Kina
PGK
toea
K
Bank of Papua New Guinea - BPNG
www.bankpng.gov.pg

Papua Nya Guinea Kina - PGK

Papua Nya Guinea är den västra delen av ön Nya Guinea. Ön är belägen i de sydvästra delarna utav Stilla havet. Man har en konstitutionell monarki och har därmed ett kungahus där den nuvarande drottningen heter Elizabeth den andre. Alltså har man erkänt det engelska kungahuset och på detta vis är Elizabeth den andre Papua Nya Guineas statschef. Premiärministerns namn är Peter O´Neill.

Landet bröt sig fritt ifrån Australien år 1975 och har sedan dess varit självständigt. Befolkningen i landet uppskattas till lite över fem miljoner. Det som gör Papua Nya Guinea unikt är antalet språk och olika dialekter som talas. Man kan hitta hundratals olika språk och forskare tror att åtminstone fem utav språken som stötts på under åren inte längre talas på grund av någon inte längre kan de.

Valutan i landet heter Kina och förkortas PGK. Den har både sedlar och mynt och de har olika valörer.

Valutan i landet kallas i korthet alltså för Kina och förkortningen för den är PGK - Papua Guinea Kina. Banken BPNG är distributören av valutan och banken grundades år 1973 och har sitt huvudkontor i huvudstaden Port Moresby.

De olika valörerna är som följer,

1 Kina (Mynt)

Underenheterna i mynt kallas toea och finns i ordningen 1 (används sällan), 2 (används sällan), 5, 10, 20 och 50 toea.

Valörerna i sedlar är som följer,

2, 5, 10, 20, 50 och 100 PGK.

Den nuvarande valutan infördes istället för den Australiensiska dollarn och har kallats både Nya Guinea Pound som Nya Guinea mark. Varför namnet Kina används skall ha sitt ursprung i kinasnäckan. Tillbaka i historien så användes kinasnäckan som betalningsmedel på ön.

Ifall man ställer PGK emot Svenska kronor, så skulle du få 100 PGK för cirka 310 Svenska kronor. Du får betala 23 Brittiska pund för 100 PGK och ifall man gör jämförelsen med USD så betalar du cirka 36 US dollar för 100 PGK.

Bild på Papua Nya Guinea Kina sedel

Papua Nya Guinea Kina

48 Hour sale Image Banner 300 x 250