1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
SGD per 1 USD
Singapore dollar
Singapore dollar
SGD
Cent
Sing
$
Monetary Authority of Singapore
http://www.mas.gov.sg

Singapore dollar, SGD

I Singapore i Asien så använder man sig av singaporiansk dollar som har koden SGD. Den här valutan infördes år 1967 då den ersatte Malaya and British Borneo dollar som dittills hade använts. SGD kursen är en fast växelkurs till den bruneiska dollarn (BND). Det här betyder i praktiken att en SGD alltid är samma sak som en BND. Man kan använda sig av SGD i Singapore såväl som i Brunei. I Singapores stadskärna så ligger Monetary Authority of Singapore (MAS) och det är de som ger ut valutan. Det är vanligt att den här dollarn anges som S$, detta för att man inte ska tro att det rör sig om USD eller någon annan form av dollar.

Mer om Singapore dollar

Innan man började använda sig av Malaya och Brittiska Borneo dollar så användes den malaysiska dollarn. Den här dollarn infördes 1939 och ersatte i sin tur Straits dollarn som hade använts sedan 1845. Innan 1845 så använde man indiska rupies i Singapore. När Singapore blev en del av Malaysia 1963 så fortsatte man att använda den gemensamma valutan men när Singapore två år senare blev självständigt från Malaysia så bröts den monetära unionen mellan Malaysia, Singapore och Brunei. 1967 så skapades Board of Commissioners of Currency och Singapore tog fram sina första mynt och sedlar.

Sedan 1985 så har Singapore låtit sin dollar flyta samtidigt som den noga överses av Monetary Authority of Singapore (MAS). Tanken med detta är att regeringen ska få mer kontroll över importerad inflation och kunna se till att Singapores export förblir konkurrenskraftig och att man kan hålla en stadig SGD kurs. Idag så är det MAS som överser allt som har att göra med bankärenden, pengar och finanser i Singapore, och sedan 2003 så är det även MAS som har ansvaret för att trycka upp nya sedlar.

Bild på Singapore Dollar sedel

Singapore dollar


48 Hour sale Image Banner 300 x 250