1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
1 =
5 =
10 =
25 =
50 =
100 =
THB per 1 USD
Thailändsk Baht
Thailändsk Baht
THB
Satang
฿
Bank of Thailand
http://www.bot.or.th/english/

Thai Baht, THB

Thailands officiella valuta heter baht och ges ut av Thailands centralbank, Bank of Thailand (BoT). Bank of Thailand grundades den 10 december 1942 och har idag sitt huvudsäte i Thailands huvudstad Bangkok. När Thai Baht, som har valutakoden THB, infördes år 1897 så ersatte den valutan som kallades tical. Tical var namnet som sågs på engelska på sedlar fram till år 1925. 1 bacht delas upp i 100 satang. Hos oss så får du veta vad THB valutakursen står i just nu.

Mer om Thai Baht

Thai baht, precis som pund, har sitt ursprung i en traditionell viktmassa. Värdet bestämdes av silver och vikt, och man tror att den här typen av valuta användes så tidigt som under Sukhothai perioden då man kallade mynten för phot duang. De tidiga mynten var silvermynt av olika vikt och ett av dessa var bahten, så man använde sig av uttrycket baht för mynt långt innan detta blev landets officiella valuta.

Officiellt sett så dök fabriksproducerade mynt och sedlar upp i Thailand under Rattankosineran. 1857 så fick Thailand sitt första myntverk och man började tillverka silvermynt. 1897 så förenklade man mynten genom att begränsa de olika valörerna. Man gick då från 11 olika valörer till de två som fortfarande används, satang och baht.

Under slutet av 1800-talet så var Thai bahten knutna till det brittiska pundet. Det här gjorde att baht kursen hela till förändrades till dess att man istället knöt valutan till japanska yen under det andra världskriget. Efter kriget så satte man bahten till 20.8 baht per 1 USD och år 1978 så ändrades detta till 20 baht per USD.

1997 så gick Thailand igenom en finanskris och bahten förlorade hälften av sitt värde vilket ledde till att man anammade en flytande växelkurs. Sedan kollapsen så har landet kommit igen och idag så kan man säga att baht kursen har stabiliserat sig.

Bild på Thailändska Baht sedlar

Thai Baht


48 Hour sale Image Banner 300 x 250