Valuta i Finland

Finland

Euro används som valuta i Finland sedan 1 januari 2002, då landet övergick från finska mark till euro. Finland använder sig av eurosedlar i sju olika valörer som är 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten omfattar 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euros mynt. Bankomater finns i alla större städer och eurokursen för idag kan du enkelt kolla upp med vår valutaomvandlare.

Det går bra att växla utländsk valuta och resecheckar i alla banker och växlingskontor. Bankerna i Finland har öppet enbart måndag till fredag men bankomaterna har öppet 24 timmar om dygnet. Det kan vara skäl att göra uttag i bankomat istället för att växla på växlingskontor eftersom man oftast får mer för pengarna då. Bankernas växelkurser brukar vara väldigt bra samt att inom Europa brukar ingen avgift dras.

Kreditkort som Visa, Amex, Eurocard och Mastercard accepteras i alla hotell, restauranger, butiker etc. De större hotellen erbjuder även valutaväxling. Finland har som Sverige gått allt mer till att man använder bankort för betalningar på de flesta ställen men givetvis så godtags även kontanter. Det är tryggt att handla med bankort i Finland och liksom i Sverige så behövs oftast kod för att genomföra köp men det går även bra att använda sig av legitimation i samband med kortköp.

Finlands huvudstad är Helsingfors och andra större städer är Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Björneborg och Vasa. Helsingfors och Åbo är populära resmål för kortare dagsutflykter eller weekendresor för svenskar. Detta beror på närheten samt att det är så enkelt att ta sig till dessa städer med båt från Stockholm. Bland de populäraste platserna att åka i Åbo är Mumindalen och vattenparken med kombinerat spa och hotell. Helsingfors är populärt för shopping, dess fantastiska arkitektur samt för ett rikt nattliv.

48 Hour sale Image Banner 300 x 250