Eritreansk Nakfa (ERN) används som valuta i Eritrea

Omvandla ERN till SEK och få den aktuella valutakursen för Eritreas Nakfa

Eritreansk Nakfa (ERN) används som valuta i Eritrea. Här kan du enkelt få aktuell växlingskurs genom att konvertera Eritreas Nakfa (ERN) till Svenska kronor (SEK).

EUREuro
SEKSvensk Krona
EUR
SEK

Snabbfakta om ERN

NamnERN – Eritreansk Nakfa
ValutakodERN
Mindre enhetCent
ValutasymbolNfk
CentralbankNational Bank of Eritrea- NBE

Vilken valuta har Eritrea?

Nakfa eller Eritreansk Nakfa med valutakoden (ERN) är den officiella valutan som används i Eritrea. Landet införde Nakfa den 8 november 1997 då denna valuta ersatte den etiopiska valutan Birr till Pari.

Växelkurser för Eritreansk Nakfa (ERN)

Valutan, Eritreansk Nakfa fick sitt namn efter en av landets städer vid namn, Nakfa. 1 ERN ger ca 100 cent. Denna valuta kan växlas i ett begränsat antal andra valutor, varav den högst rankade är US-dollar. För 10 Nafka kan man växla till sig 1 US dollar och denna kurs har legat fast sedan mars 2013, vilket betyder att 1,00 ERN = 0,0955110 USD.

De mest populära växelkurserna är USA-dollar, Euro, Brittiska pund, Indiska rupie, Australiska dollar, Kanadensiska dollarSingaporianska dollarSchweiziska francMalaysisk ringgit, Japansk yen och Kinesiska yuan renminbi. ERN har en inflation som ligger på 13% för närvarande.

Det ekonomiska läget i Eritrea har fått en tillväxt på grund av en ökad bruttonationalprodukt, vilken år 2011 ökade och gjorde landets ekonomi till en av världens snabbast växande ekonomier. Frihetskriget påverkade även ekonomin till det bättre i landet.

Eritreansk Nakfa valörer

Dessa mynt tillverkas till fullo av nickel. De mynt som man kan handla med är 1, 5, 10, 25, 50 och 100 cent, varav 100 cent är 1 ERN. Sedlarna är tryckta i valörer såsom 1, 5, 20, 50, och 100 Nafka. Alla typer av sedlar har introducerats på skilda år men daterade till den 24:e maj som är den eritreanska självständighetsdagen.

Nakfa - Allmänt & Historia

Denna valuta utges av National Bank of Eritrea-NBE, vilken grundlades år 1993. Dess huvudkontor ligger i Asmara. Det är oklart om banken ännu existerar och är verksam, då den saknar en hemsida på nätet. Valutan utgavs för första gången år 1997 och därefter blev det illegalt att äga och växla till sig utländsk valuta från ERN för samtliga privatpersoner i landet.

Inflationen är ett stort problem i landet. Efter flera år av torka påverkar inflationen spannmålspriserna, som gör att de bli höga. Dessutom är kostnaderna för landets försvar tillsvidare också hög. Inflationen för landet är beräknad att ligga på hela 23 procent.

Bild på Eritrean Nakfa sedel

Nafka sedel, valuta Eritrea